[Top 10] Walt Disney: “Cine spune ca visurile mele trebuie sa ramana doar visuri?”

Walt Disney top 10 viziune inovatie copilarie vis

“Cine spune ca visurile mele trebuie sa ramana doar visuri?”

(Ariel, Mica Sirena – personaj din “familia” Disney)

***

Walt Disney – antreprenor american, creator de benzi animate si a unui intreg univers, producator de filme si actor care a dat voce unor personaje, este cunoscut, cred, pentru fiecare dintre noi.

Cand vorbim de Disney, vorbim de un vizionar, un om cu un curaj enorm cand a fost vorba de visul lui, “parintele” care a dat nastere ideii ce a devenit  fenomen – Mickey Mouse (a carui voce a si fost din 1928 pana in 1947, desi nu s-a mai ocupat de animatie propriu-zisa din 1928, concentrandu-si energia pe dezvoltarea povestii si pe strategie).

In timp ce urmaream diferite materiale cu el, am fost frapata de combinatia inedita de “visator cu ochii deschisi” si “strateg desavarsit” – viziunea si detaliile cu care visul lui a fost construit cat sa poata fi materializat.

Aici si aici mai gasesti cateva informatii interesante (de tipul “stiati ca..”) despre Walt Disney, daca vrei sa descoperi mai multe.

***

Asadar, daca extragem din filozofia lui de viata, putem include in Top 10:

1. Cauta magia din lucruri si actiuni                   

Am spune ca e usor sa gasim magie in lumea lui Disney, asa cum poate am fi tentati sa spunem ca nu e la indemana sa gasim in viata noastra de zi cu zi.

Ce imi reamintesc e faptul ca omul acesta a pornit de la 0, cu primul sau studio dand faliment in primul an. 

Magia nu este undeva, magia o cream noi. Perceptia noastra e cea care ii da viata, si asa ne construim treptele catre un vis  care poate parea imposibil (pentru altii sau poate chiar si pentru noi).

Asa cum spune si Mary Poppins :

“Exista un element amuzant in orice lucru care trebuie facut. Gaseste elementul de joaca si, pufff, treaba e facuta.”

Sa cautam elementul de joaca e provocator la inceput, dar este unul dintre motoarele cele mai puternice care ne propulseaza incat sa avem o viata implinita, cu toate schimbarile si incertitudinile de pe drum.

***

2.Investeste in educatie

Cand a castigat primii bani din afacere, primul lucru pe care l-a facut a fost sa isi “inroleze” toti desenatorii in scoli de arta. Pentru ca in acea perioada scolile nu erau suficient de performante pentru ceea ce isi dorea (fiind concentrate mai mult pe ilustrarea statica, nu pe cea in miscare), a creat propria lui scoala de arta, pentru ca artistii ce lucrau in compania lor sa devina din ce in ce mai buni.

In timp, in acea scoala “si-au facut mana” atat cei care erau angajatii lui, cat si cea mai mare parte dintre artisti care creau desene animate la Hollywood.

Nici unul dintre noi nu poate evolua – pe nici un plan – daca nu investeste constant in educatia lui (de la zona profesionala pana la cunoastere de sine).

Ceea ce pare cel mai rau lucru daca nu facem nimic – stagnarea – e mic copil. In realitate, nu stagnam daca nu evoluam, ci din contra – involuam – pentru ca nimic nu sta in jurul nostru, totul se schimba cu o viteza uimitoare.

Ce imi vine acum in minte e una dintre putinele chestii pe care le-am retinut din facultate, de la ora de contabilitate:

“Asta e cheltuiala sau investitie?”

“Ma ajuta sa cresc si sa produc mai mult sau e ceva ce nu va mai conta pentru 1 luna, 1 an?”

Si uite asa am lista de bifat – de la masina, haine, cursuri etc. 

***

3. Diversifica

In timp, resursele noastre sporesc, si talentele noastre se amplifica, cu experienta capatata.

Una dintre caramizile pe care a fost cladit progresul a fost curiozitatea:

“Ce-ar fi daca as incerca si asta? Oare cum ar fi?”,

iar diversificarea modului in care iti folosesti resursele te ajuta sa dezvolti – pe tine si de ce nu, mediul inconjurator.

***

4. Cunoaste-ti obiectivele

E minunat sa stii ce iti doresti, pentru ca asa vei avea infinit mai multa claritate in a gasi un drum sau mai multe catre telul tau.

Permite-ti sa si improvizezi, sa te si lasi purtat de curent din cand in cand, sa ai flexibilitate – si totusi sa iti pastrezi claritatea asupra a ceea ce iti doresti.

Accentul a fost pus pe scop, nu pe caile care pot varia de-a lungul timpului, si unde invatam sa dezvoltam si alte laturi ale noastre (deloc intamplator, as adauga eu).  

Un alt aspect la fel de important, cand imi setez un scop este:

“Care e motivul pentru care vreau sa fac asta?” / “Ce beneficii obtin daca imi ating obiectivul?”

(atentie aici la obiectivele setate din ego, din nevoia de a demonstra cuiva ceva – sunt capcane consumatoare de energie si resurse, fara beneficii reale pe termen lung, si din pacate picam in ele frecvent).

***

5. Incearca la o scara mica

“Acestea sunt lucrurile din care visurile sunt facute – desene, planuri, machete etc.”

Pana un vis capata contur si o forma bine definita, el este construit pas cu pas – de la o idee, de la un desen, de la o schita.

Apoi, adaugand alte idei, alte caramizi, alte experiente, mai multa munca si claritate, ia nastere o viziune, un ideal, apoi o noua realitate.

Asa schimbi lumea – a ta si nu doar – pas cu pas, adaugand constant la ceea ce ai inceput, la ceea ce crezi cu toata taria ta ca va fi un proiect de succes.

***

6. Experimenteaza

Cand a fost produs “Bambi”, artistii au schitat sute de ipostaze ale unor caprioare reale, cu miscari si posturi.

Pentru proiectul “Silly Symphonies”, mai multe pisicute au fost aduse in studio si lasate libere sa se plimbe, sa se joace dupa cum au dorit, in timp ce artistii schitau personajele in miscare (din nou, accentul a picat pe un mod dinamic de a trata personajele, in opozitie cu modul static care era cel obisnuit in perioada respectiva). Rezultatul experimentului a fost castigatorul premiul Academy din 1935,  “Trei pisicute orfane”. 

In orice ne propunem, cu certitudine vom avea de parcurs un drum – drum unde intalnim provocari, unde pare uneori ca esuam, unde avem satisfactii si invatam (preferabil mai mult si mai cu folos). Nu ne-am nascut invatati, asadar sa renuntam pentru ca ceva nu iese bine de la inceput nu e un motiv suficient de bun (altul avem, sau ne tinem de treaba? 😉 )

***

7. Ajuta-ti comunitatea

Si Disney, la fel ca multe alte persoane care au revolutionat sisteme (de gandire, de viata etc.), merge pe ideea de a schimba in bine viata celor din jurul nostru.

Dupa cum spunea si John F Kennedy:

“Nu te intreba ce poate face tara pentru tine, intreaba-te ce poti tu face pentru tara.”

Trecand dincolo de aceasta latura, inclusiv principiile spirituale insista pe faptul ca, cu cat dam mai mult, cu atat primim mai mult. Asadar, macar din cand in cand, e bine sa ne intrebam:

“Eu ce pot face azi pentru cineva din jurul meu?” (fie ca vorbim de familie, de colegi sau oameni pe care nu ii cunosti).

Daca fiecare facem macar un lucru bun in fiecare zi, asta va deveni ceva natural in societate, in relatiile interumane.

(Daca nu ai vazut filmul “Pay it forward”, ma bucur sa iti recomand sa il vezi – e un film care mie mi-a placut, iar ideea este minunata.)

***

8. Urmeaza-ti intuitia / ce simti

Uneori primim claritate pe drumul nostru prin oglindirea prin ceilalti. Totusi, dupa aceasta oglindire, e ideal sa ne intorcem la noi, la GPS-ul nostru interior, si sa ne intrebam:

“Eu ce vreau? In ce cred?”

“Asta cred eu sau doar mi-au spus ceilalti ca asa trebuie sa fie (societatea, parintii, prietenii etc.)?”

“Cum pot stii ceilalti mai bine decat mine ca nu as putea face ceva?”

In timp, cu un pic de atentie constata la ce simtim si cu sinceritate fata de noi insine, o sa ne dam seama ca putem distinge usor ce vrea sufletul nostru (nu ego-ul, nu fricile, nu convingerile altora)  – si asta e busola reala.

Suntem unici – nimeni nu stie mai bine decat interiorul nostru, faclia de lumina din noi, care e calea care ne e cea mai potrivita

***

9. Viseaza cu ochii deschisi

(apoi treci la actiune)

Uneori, ceea ce pare imposibil e doar la un pas distanta de posibil.

Sa nu uitam ca, inainte ca un lucru sa fie inventat, daca ai fi intrebat pe aproape oricine, ti-ar fi spus ca este imposibil. Si lucrul asta se intampla inca, din pacate – nu avem mereu deschiderea sa acceptam ca exista si altceva, care inca nu a fost materializat.

Asa ca, daca visul tau pare imposibil, intreaba-te:

“Cine spune ca e imposibil? Au mai fost alte lucruri despre care s-a spus ca sunt imposibile, si au fost totusi realizate?”

Nu uita ca fiecare dintre noi are propriile resurse scoase la lumina – ceea ce tu poti, poate eu nu pot, si invers – dar asta nu il face imposibil.

“Poti sa il numesti visat cu ochii deschisi, dar asa a fost conceput Disneyland – un vis care a crescut sa devina o realitate.”

***

10. Pastreaza-ti simtul umorului

Pe traseul nostru, vor fi si momente mai incomode, si provocari, si emotii cu care nu suntem fericiti.

Cum le tratam depinde de noi. 

Se spune ca viata e o lupta. Se mai spune ca viata e un joc.

Ambele sunt adevarate (dupa cum spunea Henry Ford, avem mereu dreptate) – doar noi alegem ce inteles dam lucrurilor.

Sa fie lupta sau sa fie joc?

***

Inchei povestea de azi, cu speranta ca ti-a placut si te-a incurajat sa iti pui intrebari si sa mai faci un pas spre visul tau, indiferent cat de imposibil pare (deocamdata).

Lasa-mi un comentariu sau trimite-mi un mesaj si spune-mi ce parere ai.

Iti doresc o saptamana cu spor, sa ne auzim cu bine!

(Daca vrei sa mai citesti si alte articole din seria Top 10, le gasesti AICI.)

PS: Postez zilnic pe pagina oficiala de Facebook si pe profilul personal de Facebook – ma gasesti si acolo 
Comunitatea noastra  – Grup Facebook

Sursa inspiratie articol

Written By
More from cristina.maria
Amanarea – hotul zilnic de energie
ACTIUNE vs AMANAREA 💥 Un lucru pe care il stiu de multa...
Read More

Leave a Reply