[Top 10] Tony Robbins: “Acum cati ani ai definit cine esti, ce poti si ce nu poti face cu viata ta?”

tony robbins top 10 claritate perseverent identitate credinte convingeri progres valoare viata mentalitate

“Acum cati ani ai definit cine esti, ce poti si ce nu poti face cu viata ta?”

***

Cine este Tony Robbins?

Tony Robbins este unul dintre cei mai cunoscuti speakeri motivationali in acest moment, cu o o cariera de peste 40 ani in industrie, este life coach, filantrop si antreprenor. Printre persoanele cunoscute cu care a lucrat se numara Bill Clinton, Leonardo DiCaprio, Oprah Winfrey, Serena Williams.

In ciuda unui start complicat (mediul in care a crescut, dupa cum spune el, a fost unul haotic si abuziv, determinandu-l sa plece la 17 ani de acasa, parintii lui au divortat cand avea 7 ani, el ramanand cu mama, care s-a recasatorit de 4 ori), a reusit sa isi schimbe viata in moduri poate de neimaginat pentru multi dintre noi.

Dupa ce a plecat de langa familia de origine, a lucrat ca portar ca sa se intretina in perioada urmatoare. Tot la 17 ani a inceput sa lucreze in domeniul in care este acum, promovand seminariile motivationale ale lui Jim Rohn. Apoi, la inceputul anilor ’80 il cunoaste pe John Grinder (co-fondator NLP) si incep sa lucreze impreuna. In 1983 invata sa mearga pe carbuni incinsi si incepe sa incorporeze in programele lui si acest lucru.

Tony nu a mers la colegiu – ceea ce a invatat ulterior a fost exclusiv alegerea lui.

In 1988 isi lanseaza prima sa reclama, in care isi promoveaza serviciile de coach pentru performanta, si atunci incepe sa devina cunoscut. Primul produs pe care il vinde sunt casete audio cu programul lui de dezvoltare personala.

In prezent, Forbes i-a estimat averea la 480 milioane $, fiind totodata si unul dintre cei mai influenti oameni ai momentului.

***

De ce am ales sa iti vorbesc despre el?

Cred ca Tony Robbins este o persoana implinita, din punctul meu de vedere: face ceea ce ii place, are o casnicie fericita (casatorit cu Sage Robbins din 2001), pare sa aiba un echilibru in viata lui, ajuta si alti oameni sa ajunga versiunile lor mai bune, ajuta material alte persoane, mai nevoiase, castiga bani din pasiunea lui. Asadar, am considerat ca putem invata cate ceva din experienta lui de viata.

***

Top 10 lectii de la Tony Robbins

1. Ridica-ti standardele

Daca vrei sa faci orice schimbare in viata ta, ridica-ti standardele.

“Nu ne implinim mereu dorintele, dar mereu ne atingem standardele.

Fiecare in viata isi atinge acele puncte din lista de “e obligatoriu” (must), dar nu si pe cele din lista cu “ar fi bine”(should). “

Asadar, solutia e sa ne transformam lista cu lucruri dorite (shoulds) in lucruri imperativ de obtinut (musts).

“Voi gasi un mod, imi voi face o cale.”

***

Cand transformam ceva in “trebuie”, devine parte din identitatea noastra.

“Oamenii actioneaza consistent cu ceea ce cred ca sunt, cu identitatea lor.

Toti traim ceea ce credem ca suntem.

 Apoi, facem tot ce e posibil sa ne mentinem si confirmam identitatea. “

Daca noi ne caracterizam ca fiind conservatori, asa ne vom comporta. Daca ne declaram a fi deschisi, asta va fi adevarul dupa care ne conducem  – o noua dovada ca avem mereu dreptate.

Tony intreaba: “Acum cati ani ai definit cine esti, ce poti si ce nu poti face cu viata ta?”

Majoritatea oamenilor traiesc azi dupa un set de convingeri si alegeri de acum 10, 20 sau 30 ani.

“Foarte des, luam decizii in tinerete sau chiar copilarie, despre ceea ce credem, ceea ce suntem capabili, ceea ce suntem ca persoane, si asta devine tavanul nostru de sticla, daca vrei sa ii spui asa, care ne controleaza.”

Elefantul de la circ, cand este mic, este invatat ca nu se poate elibera din sfoara care il leaga. Cand creste, si teoretic ar putea darama tot cortul, nici macar nu mai incearca, pentru ca a fost conditionat ca nu poate face asta.

Asa se intampla si cu noi – nici macar nu mai incercam, daca ni s-a spus sau am observat noi mai demult ca ceva nu mergea, pentru ca luam trecutul cu valoare de prezent si viitor. “Asa sunt eu, asa e viata mea.”

Intreaba-te legat de o limitare a ta: “Cand am decis sa accept aceasta limitare?

Cand reintri in contact cu cine esti tu cel autentic, in ciuda programarilor anterioare si tiparelor din categoria “eu asa sunt” folosite pe post de scuturi de protectie, atunci gasesti energia sa iti ridici standardele.

Cum faci asta? Prin intrebari la care iti raspunzi, prezenta si spontaneitate.

“Prin schimbarea simplelor dorinte in obiective, nu vorbim de schimbarea identitatii, ci de extinderea ei.”

***

“Schimbarea vietii noastre vine din schimbarea jocului interior.

Lumea exterioara nu o poti controla, dar ai control absolut asupra acestuia, daca inveti dinamicile care te modeleaza.”

***

2. Mergi in directia care te face sa te simti cu adevarat implinit

Ce te face sa te simti implinit, independent de ceea ce spun ceilalti si de asteptarile lor?

Cum arata  o viata extraordinara pentru tine, azi?

Apoi, intreaba-te: care e darul meu?

Ai un talent anume, poate artistic? Esti un bun manager sau lider? Esti un antreprenor extraordinar care nu ezita sa isi asume riscuri, sa creeze o viziune, sa ii atraga pe cei cu talent precum si liderii?

Chiar daca le poti face pe toate, intrebarea e ce simti ca iti imbunatateste viata, cu adevarat?

Ce aduce valoare in mod real pentru tine? (tentatia e sa ne imprastiem in mai multe directii, si ei trebuie sa ii rezistam)

***

3. Progres = fericire

Lucrurile, relatiile te pot face fericit pentru moment, dar daca tu nu continui sa cresti, intervine plafonarea, obisnuinta si fericirea pe care o simteai se reduce.

“Totul in viata e in schimbare. Nu trebuie sa ne straduim sa ne schimbam.

Schimbarea e automata (exemplu –  corpul nostru cu trecerea anilor). Progresul nu este.”

***

4. Iubeste-ti clientii

“Trateaza oamenii, la finalul relatiei, ca la inceputul relatiei, si nu va exista un final.

Nu e vorba doar despre relatiile personale, ci si despre clientii tai.”

Pune accentul pe clientii tai mai mult decat pe produs, mai mult decat pe companie, si ei iti vor oferi, prin reciprocitate, acelasi lucru. Aplica principiul nu doar pana le vinzi (ceea ce fac cei mai multi), ci si dupa.

Trateaza oamenii cum ai vrea tu sa fii tratat, indiferent daca ii mai vezi vreodata sau nu, daca mai ai nevoie de ei sau nu in viata ta, daca vrei sa pastrezi relatia sau nu.

***

5. Da valoare

In ziua de azi, marketingul traditional nu mai face diferenta – pentru ca toti il folosesc si pentru ca oamenii si-au setat o protectie incat sa nu mai vada/ auda reclame.

Asadar, daca vrei sa iti dezvolti afacerea, e esential sa oferi valoare – sfaturi, informatii care sa ii ajute, produse, care sa le rezolve o problema, sa le faca viata mai usoara si in acelasi timp sa te pozitioneze ca expert in acea piata in care activezi.

***

6. Clarifica exact ce vrei

“De multe ori primesti ceea ce ceri dar nu iti dai seama cat de general ceri.

Claritatea este putere.

Cu cat exprimi mai clar ce si exact ce vrei, cu atat mai mult va sti creierul tau sa ajunga acolo.

Creierul tau e un servomecanism, ca o bomba.

Acele bombe au un servomecanism, asa ca daca tinta se misca, stiu unde este tinta si o urmeaza.

Creierul tau, daca il conditionezi, stie exact incotro sa mearga si gaseste o modalitate”

Robbins da exemplul in care, dupa ce ti-ai cumparat o haina sau o masina, o vezi apoi peste tot. Ele erau mereu acolo, doar ca noi nu aveam creierul proiectat sa le observam. Daca zi de zi am observa tot, am innebuni.

Exista o partea creierului nostru, numita sistem de activare reticular (Reticular Activating System) care filtreaza informatiile pe care le primim prin toate simturile (exceptand mirosul) si decide ce anume lasa sa treaca in mintea constienta, ce observam si ce nu observam.

Misiunea principala a RAS e sa nu observam mare parte din ceea ce se petrece in jurul nostru. Cand decidem ca ceva e important pentru noi, creierul nostru incepe sa observe ce se petrece in directia aceea.

Toti cei care au succes, din ce a observat el, au construit un plan RPM – metoda rapida de planificare (o metafora menita sa te ajute sa iti aduni puterea – “Result oriented” – orientat pe rezultat / “Purpose oriented” – orientat pe scop / “Massive action plan” – plan masiv de actiune).

“Ce vrei?

Daca nu poti raspunde cu claritate acum in viata ta personala, legat de corpul tau, in relatiile tale, in zona financiara, in partea spirituala, atunci nu o sa fii atat de implinit pe cat vrei sa fii.”

 

***

7. Fii descurcaret

Cand oamenii nu isi ating obiectivele, in 99.9% din cazuri iti vor spune ca e din cauza lipsei de resurse.

“Nu am avut timp. Nu am avut sustinere. Nu am avut bani.”

Asta ii impiedica pe multi sa devina lideri, pentru ca liderii asta fac: gasesc un mod de a maximiza orice resursa au, oricat de putina ar fi. Ei nu cred in resurse limitate.

“Resursele sunt interesante, dar cea mai importanta dintre ele consta in emotiile care te fac sa fii descurcaret.

A fi descurcaret (sa fii creativ in a folosi ce resurse ai) este resursa decisiva.”

Combustibilul care te duce de la idee la rezultatul dorit este, asadar, sa actionam cat mai creativ cu ce resurse avem, urmand sa ajustam pe parcurs.

***

8. Acorda atentie lucrurilor marunte

Succesul si esecul nu apar din senin. Ele vin din lucrurile marunte, pe care le facem sau nu le facem. Nu e acel eveniment important care ne-a facut sa reusim sau sa esuam, nu e sansa sau ghinionul, ci ceea ce am construit, zi de zi, pana acolo, sau ce construim de acum incolo.

Sa acorzi atentie nu inseamna sa te agati de ele sau sa te ingrijorezi, ci sa constientizezi, sa fii prezent, sa observi componentele, mecanismele din care e compus “ceasul”.

Asa cum tot el spune:

” Identifica problemele, dar acorda atentia si energia ta solutiilor.

 

***

9. Schimba-ti mentalitatea

Tony vine cu propriul exemplu – un adolescent de 17 ani, fara sustinerea parintilor, fara bani, fara studii, care a reusit.

Ce a avut? Determinarea sa schimbe ceva. Cum a procedat?

In prim stadiu, prin ceea ce el numeste “incantatii”.

Spre deosebire de afirmatii – care implica repetarea unui lucru, fara a schimba fiziologia, incantatiile sunt afirmatii cu schimbarea fizilologiei.

Iti aduci starea de spirit in zona in care sa fie pe aceeasi linie cu ceea ce afirmi, traiesti cu toate simturile lucrul respectiv, cu toata intensitatea posibila, si repeti de suficient de multe ori.

E ca si cum ascultam o melodie de 100 de ori, si apoi ne rasuna in minte de nu o mai putem elimina.

Tony recomanda sa ne folosim atat corpul cat si vocea ca sa cream starea necesara, nu doar repetitia unei formule.

Cand vocea din capul nostru incepe sa ne spuna ca nu putem face ceva, e nevoie sa antrenam una noua, care sa ne ajute.

“Nu sper ca voi fi in starea buna sa fac ceea ce trebuie.

Cer sa fiu, asa ca fac o incantatie. Folosindu-mi intregul corp, spun: Acum ii ordon mintii mele subconstiente sa ma directioneze sa ajut cat mai multi oameni posibil azi, sa le fac viata mai buna, dandu-mi puterea, emotia, persuasiunea, umorul, concizia, orice e necesar sa le arat acestor oameni cum sa isi schimbe viata acum.”

Facea asta incontinuu timp de 40 minute, pe autostrada, in timp ce conducea Volkswagen-ul pe care il primise impreuna cu jobul de portar, catre o intalnire cu oamenii carora voia sa le povesteasca despre seminariile lui Jim Rohn, cu voce tare, “tipand cat il tineau plamanii”.

La momentul cand ajungea la destinatie, dupa cum spune el, persoana care este mai sigura pe ea o influenteaza mereu pe cealalta, iar el era absolut sigur ca va reusi.

Prin aceeasi modalitate, a ajuns intr-un an de la a castiga 38000 $ la 1 milion $, lucrand pe partea de abundenta.

***

10.  Ai o strategie de iesire pregatita in afaceri

“Daca nu iti poti vinde afacerea, daca nu ai un plan de iesire, ai un job, nu o afacere.”

(Cui ai putea sa vinzi afacerea ta, cine ar fi interesat?)

***

Bonus 1: Autotaxeaza-ti veniturile

Din ceea ce castigi intr-o afacere, sau la un job, pune banii deoparte intr-un fond separat, de care nimeni nu se atinge. Altfel, afacerea iti va consuma toti banii pe care i-a produs, sau in cazul jobului, ii vei cheltui.

Acesta a fost un sfat care l-a primit in tinerete de la Ken Blanchard (autorul cartii “Manager la minut”) si pe care l-a aplicat imediat dupa ce a publicat prima carte, la 24 ani – “Putere nemarginita”

El il numeste “fondul de libertate” – este un fond destinat familiei.

Secretul e sa il faci automat (prin retragere lunara din cont), incat sa nu vezi banii respectivi. Altfel, vei fi tentat sa ii folosesti, pentru ca avem tendinta sa folosim toti banii disponibili.

***

In ce masura a fost topul de mai sus util pentru tine?

Tu ce vei incepe sa aplici din el, incepand de azi? 

(Eu am decis ca voi mai lucra la claritate, pe anumite segmente din viata mea, unde inca nu am definit foarte specific ce vreau).

O saptamana faina sa avem!

(Daca vrei sa mai citesti si alte articole din seria Top 10, le gasesti AICI.)

PS: Postez zilnic pe pagina oficiala de Facebook si pe profilul personal de Facebook – ma gasesti si acolo 
Comunitatea noastra  – Grup Facebook
***

Sursa inspiratie articol

Written By
More from cristina.maria
Tăcerea-i de aur, mai ales când te mănâncă limba
“Da, foarte sigură – doar ştiu ce vorbesc. Şi oricum în ziua...
Read More
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Leave a Reply