“Poti sa treci peste un trecut nefericit daca decizi ca nu e nimic in trecutul tau care te mai poate opri din a avea un viitor minunat.”
***
Cine e Joyce Meyer?
♦ Speaker, autor a peste 100 de carti motivationale (“Living beyond your feelings”, “Battlefield of the mind”, “Never give up”, “Over load”, “Approval addiction”, “Unshakeable trust” etc.), si pastor, are un stil carismatic de a transmite idei, asa ca voi extrage cateva care sa ne fie de folos (pe cat posibil, cator mai multi dintre noi, fara sa intru in zona religioasa – subiect delicat si diferit pentru fiecare).
♦ Abuzata de tatal ei, intors de pe front din cel de-al doilea razboi mondial, cand era mica, povesteste despre aceasta trauma in prelegerile ei.
♦ Se casatoreste in tinerete cu un om care, din spusele ei o insela frecvent si a indemnat-o sa fure bani de la locul de munca, pentru a pleca in vacanta. Divorteaza dupa 5 ani, apoi se recasatoreste cu Dave, cu care este casatorita din 1967.
♦ Au existat cateva controverse legat de stilul ei de viata luxos (mai multe proprietati, avion privat,operatii estetice etc.), incompatibil pentru unii cu viata de pastor. Raspunsul ei a fost ca “daca ar fi fost om de afaceri, nimeni nu avea de obiectat. Daca e pastor, multi au de obiectat. Concluzia – nu are de ce sa se simta vinovata pentru ca are o viata binecuvantata.”.
In urma discutiilor, a micsorat salariul primit de la biserica, a scos o parte din veniturile cartilor ei, trecandu-le in nume propriu (pe care le adaugase initial in bugetul bisericii), ajungand sa aiba pana la urma un venit mai mare asa.
♦ Ca ocupatii – tine prelegeri, scrie, are emisiuni de radio si televiziune in care povesteste in mod amuzant si uneori auto-ironic diferite aspecte ale vietii noastre de zi cu zi, dileme, trairi incomode etc, cu amprenta religioasa uneori, sau doar motivationala alte ori.
***
Top 10 idei faine transmise de Joyce Meyer
1.Foloseste-ti dusmanii
Ieri, una dintre prietenele mele mi-a trimis o povestioara. Azi, ascult un filmulet cu Joyce – aceeasi povestioara. Clar, e un semn.
Povestioara este despre un magarus batran care a cazut intr-o fantana. A inceput sa planga, ca sa fie salvat. Stapanul lui l-a auzit, si s-a gandit:
“Oare ce sa fac, ca e atat de adanca fantana?!”
A decis ca e prea complicat sa il scoata, si asa e batran, asa ca a mai chemat alte persoane, sa astupe fantana, punand toti pamant in ea, sa nu il mai auda plangand.
La un moment dat, cu surprindere, au observat ca magarusul nu mai plangea. Cand s-a uitat in jos, a vazut ca acesta batatorise pamantul aruncat de ei, si a urcat pana a reusit sa iasa din fantana.
Asta subliniaza si Joyce – pentru unele persoane, noi vom fi acei magarusi, peste care vor arunca pamanat, sa ne ingroape incat sa nu ne mai auda vocea.
Ce facem noi cu pamantul aruncat pe noi, e alegerea noastra.
Ne sufocam sau il folosim ca sa ne inaltam?
***
“Unii dintre oamenii care iti creeaza cele mai multe probleme te pot ajuta mai mult decat oricine altcineva.”
***
2.Seteaza-ti limite peste care nu se trece
“Modul in care incepi o relatie cu oamenii este modul in care isi vor crea asteptarile pentru mai tarziu. “
***
Joyce ne reaminteste cat de important e sa ne prioritizam pe noi insine.
Una dintre cele mai importante lectii in viata e sa invatam sa spunem nu. Sa nu ii lasam pe ceilalti sa profite de bunavointa noastra, doar pentru ca nu putem refuza si seta limite.
E esential sa alegem noi limita pana la care suntem dispusi sa oferim, fara sa il impovaram pe celalalt cu asteptari sau sa adunam frustrari si resentimente.
***
3. Opreste-te, si bucura-te
Cateodata, intre scopul A si B e minunat sa ne oprim in mod spontan si sa ne bucuram: de o gluma, de o amintire, de o floare, de un zambet.
***
4. Alege atent ce crezi
“Poti sa crezi ce vrei sa crezi. O sa crezi oricum ceva, ar putea macar sa fie ceva care sa te ajute.
E de fapt mai usor sa crezi ca poti decat sa crezi ca nu poti.”
***
“Poti sa treci peste un trecut nefericit daca decizi ca nu e nimic in trecutul tau care te mai poate opri din a avea un viitor minunat.”
***
5. Preia fraiele vietii tale
Scopul fiecaruia e sa ducem o viata echilibrata, pe cat posibil.
Cel mai simplu e sa incepem pur si simplu, cu actiuni la indemana.
80% din oameni nu dorm suficient (multi dintre ei pentru ca isi fac prea multe griji in timpul zilei).
Multi oameni nu se hidrateaza suficient. E simplu – bea mai multa apa, spune Joyce.
Viata noastra devine infinit mai complicata pentru ca noi o facem asa. Noi o incalcim prin rumegarea gandurilor, prin facut scenarii peste scenarii, prin lipsa de actiune, prin amanarea unor lucruri de baza (cum e bautul apei, spre exemplu).
***
6. Fii curajos
“Frica nu e ceva ce va disparea vreodata complet din viata ta.
Doar pentru ca simti frica nu inseamna ca trebuie sa iti fie teama (sa actionezi).”
(“eng. Feeling fear does not mean you have to be afraid.”)
***
“Curaj inseamna sa mergi inainte si sa actionezi in directia care stii ca iti e benefica, in timp ce simti frica.”
***
“Nu lasa sentimentele de frica sa te mai tina captiv in continuare.”
***
7. Pastreaza o atitudine pozitiva
“O atitudine pozitivă te ajută să controlezi circumstanţele, în loc să fii tu controlat de circumstanţe.”
***
8.Inceteaza sa te plangi
“Multi oameni nu ajung unde isi doresc sa ajunga pentru ca nu se opresc niciodata din a se plange legat de unde sunt in prezent.”
***
“Sa te plangi inseamna sa ramai pe loc, asa ca daca vrei sa ramai exact unde esti, plange-te in continuare.
Pot sa iti garantez ca tot aici vei fi si anul viitor, pe vremea asta.”
***
9.Foloseste-ti puterea interioara
“O multime de oameni au 40 ani, si arata de 90, pentru ca se ingrijoreaza de moarte.”
Fiecare dintre noi avem puterea in interiorul nostru, doar ca fie nu suntem constienti de asta, fie uitam in momentele in care ne ia valul. Un truc simplu ca sa iti regasesti puterea interiora e sa te intrebi:
“Am mai intalnit si rezolvat situatii similare?”
“Cand in trecut am rezolvat situatii de genul asta?”
Asa iti reamintesti ca poti, ca nu e chiar atat de grav pe cat ai crezut si ai resursele sa o scoti la capat si de data asta.
***
“Nu sunt fara raspuns, nu sunt fara cale, pentru ca primesc calauzire divina care imi arata mereu incotro sa merg.”
***
10. Incepe-ti ziua cu un scop in minte
“Asa cum incepi ziua, sunt sanse mari sa o si continui”
***
Joyce povesteste despre ani de zile in care era condusa de egoism si nevoia de a controla vietile celorlalti (a sotului, copiilor), pentru a primi atentie.
Daca sotul mergea sa vada un meci de fotbal, intrebarea din mintea ei era: “Si eu?”…si tot asa. Daca isi facea planuri fara ea, se intreba: “Si eu?”.
Si-a petrecut mult timp incercand sa ii faca pe ceilalti sa renunte la planurile lor, ca sa urmeze planurile ei. Din pacate, multi facem asta, fie ca realizam, fie ca nu.
Ca o gluma, povesteste ca la un moment dat, stand in pat dimineata, s-a intrebat:
“Doamne, ce pot face azi pentru altcineva?”
“Cum pot fi o binecuvantare mai mare pentru familia mea?”
“Cum pot fi o sotie mai buna?”
Continuarea amuzanta – cand a intrebat asta ultima data, Dumnezeu i-a raspuns sa ii pregateasca micul dejun sotului. Rezultatul – “n-am mai intrebat de mult asa ceva, pentru ca nu prea le am cu gatitul”, iar “bietul Dave aproape a lesinat” cand a auzit ca ii pregateste masa.
***
“Trebuie sa fii pregatit cand il intrebi pe Dumnezeu asa ceva,
pentru ca asta iti va schimba viata (in bine).”
***
E bine sa iti incepi ziua cu un scop – pentru tine (sa il implinesti tu, nu sa il astepti de la altii), cat si cu ideea de a face viata mai frumoasa in jurul tau, pe unde treci.
***
Bonus 1. Da valoare timpului tau
Toti simtim o lipsa acuta a timpului, si totusi o parte reusesc sa faca ce isi propun, iar o alta parte nu. Ce face diferenta?
Joyce spune ca tendinta e ca, traindu-ne vietile in fuga, sa fie toata ziua in ceata si sa nu ne mai amintim macar la final de zi, sau saptamana ce am facut.
Asadar, ea practica un lucru simplu. Seara, cand se baga la somn, face o recapitularea a zilei, de dimineata pana in momentul prezent. Asta o ajuta sa traiasca mai constient.
In articolul de aici, iti povesteam un exercitiu similar pe care il folosesc si ma ajut mult sa ma simt productiva si sa scap de vinovatia ca imi irosesc timpul.
Fac lista la finalul lunii si al anului cu ce am facut important pentru scopul si directia mea in perioada respectiva. Asa nu mai simt frustrarea ca a trecut timpul pe langa mine si nu am facut mare lucru si, suplimentar, ma simt oarecum obligata sa fac mai multe in directia propusa de mine, pentru ca stiu ca am de completat “raportul”.
***
“Nu vreau sa imi traiesc viata intr-o ceata si cred ca nici tu nu vrei. Cred ca fiecare zi pe care o primim e un cadou si cred ca ar trebui sa deschidem acel cadou de-a binelea, complet, sa ne bucuram de fiecare moment din ea.
Multe persoane nu se bucura de viata lor pentru ca simt ca au prea multe de facut tot timpul. In cazul asta, fa niste schimbari.
Nu lasa ca ceea ce vor altii sa iti conduca viata, ia-ti inapoi viata in propriile maini. Avem nevoie sa reluam carma propriilor vieti si sa incepem sa punem timpul nostru in ceea ce vrem noi sa facem, nu ceea ce asteapta altii sa facem.”
***
Nu se pune problema sa nu mai facem lucruri pentru altii – ci sa ne acordam si noua timp de calitate, atentie si importanta.
***
Mi-a placut modul amuzant si orientat catre actiune in care prezinta Joyce Meyer ideile ei pentru o viata mai implinita, mai prezenta, mai constienta.
Multe sunt simple, le stim si sunt usor de aplicat – si totusi nu o facem.
Tu care dintre cele 11 idei de mai sus crezi ca te-ar ajuta mai mult, daca incepi sa o aplici mai constient in viata ta?
Lasa-mi un comentariu sau trimite-mi un mesaj si spune-mi parerea ta.
(Daca vrei sa mai citesti si alte articole din seria Top 10, le gasesti AICI.)