“Cand construiesti ceva nou, vor fi si greseli. E important sa identifici aceste greseli, sa le accepti si sa actionezi pentru a le corecta.
Succesul unei companii e mai mult despre “cat de repede rezolvi greselile?”, nu despre “o sa faci greseli?”
***
Cine este Elon Musk?
♦ om de afaceri, inginer, inventator, supranumit Real Life Iron Man. Proiectele lui prezente includ Tesla, Space X, Solar City, OpenAI, Neuralink, The Boring Company.
♦ privit de multi ca un super erou, prin prisma multitudinii de descoperiri revolutionare in spatele carora sta, a implicarii lui in crearea unui mediu mai prietenos cu planeta, mai ecologic, dorinta si eforturile lui de a putea asigura colonizarea pe Marte, pentru a asigura supravietuirea speciei umane
♦ nascut in Africa de sud, s-a mutat in Canada cand avea 19 ani, impreuna cu mama sa (care este model). Ulterior, a devenit cetatean american (in 2002).
♦ averea sa este estimata la 19.1 miliarde dolari (Iunie 2018)
♦ a inceput primul “job” la 12 ani: a codat un joc pentru computere, pe care l-a vandut cu 500 $ (dupa ce a invatat singur programare la 10 ani)
♦ in aceeasi perioada, citea 5 h /zi
♦ si-a vindecat singur frica de intuneric, studiind fizica si intelegand ca intunericul e doar lipsa fotonilor, si ca e stupid sa ii fie frica de lipsa fotonilor
♦ in scoala, a fost agresat si hartuit de colegi, fiind catalogat drept tocilar. A fost inclusiv spitalizat dupa ce un grup de baieti l-au aruncat pe scari, apoi l-au batut pana si-a pierdut cunostinta.
♦ in perioada studentiei, se hranea cu aproximativ 1 $ / zi, desi teoretic si-ar fi permis totusi sa traiasca altfel. Ca sa isi poata plati studiile si sa castige mai multi bani, a inchiriat impreuna cu cel mai bun prieten o casa cu 10 dormitoare, unde dadeau in weekend petreceri de pana la 500 persoane, cu o taxa de intrare de 5$.
♦ prima afacere a inceput-o la 24 ani, cu fratele lui, cu 28.000 $ imprumutati. Zip2 a fost o companie de software care avea ca produs o harta a orasului pentru cei care publicau ziare (inainte sa exista Google Maps). Dupa cativa ani, a vandut-o pentru 340 milioane $ – partea lui fiind de 22 milioane.
♦ a fondat X .com, companie de plati online, in 1999. In 2000 a fuzionat cu Confinity, devenind PayPal. A fost indepartat de la conducere tot in 2000, in urma unor diferente de opinii in stilul de a conduce afacerea. Cand Paypal s-a vandut, partea lui a fost de 165 miloane $.
♦ este pasionat de masini. La 28 ani si-a cumparat un McLaren F1 de 1 milion $, nu a asigurat-o si a zdrobit-o la putin timp (ulterior, el insusi facand glume pe tema asta). A cumparat in 2013 Lotus Esprit-ul folosit in seria Bond (“The spy who loved me”), pe care doreste sa o transforme intr-o convertibila masina-submarin, asa cum era in film.
♦ personajul Tony Stark din filmul Iron Man, interpretat de Robert Downey Jr., este modelat dupa Elon Musk. Musk a primit un mic rol in Iron Man 2, ca o multumire ca le-a permis sa “il foloseasca” ca inspiratie pentru personajul principal.
♦ dupa vanzarea PayPal, toata averea lui era de 180 milioane $. La fel ca alti oameni de succes, a mers pe ceea ce unii numesc “efectul de calugar” – a pus la bataie toti banii pe care ii avea. A investit 100 milioane $ sa creeze Space X, 70 milioanee $ in Tesla si 10 milioane $ in Solar City. In perioada respectiva, a imprumutat bani ca sa isi plateasca chiria.
♦ Space X este in prezent cel mai mare constructor privat de motoare pentru rachete, iar scopul ei pe termen lung e sa creeze o “adevarata civilizatie care sa calatoreasca in spatiu”. Scopul lui e sa reduca costurile calatoriei interplanetare la 100.000 $ (in prezent acestea sunt de 10 miliarde $) si sa duca oameni pe Marte pana in 2022.
♦ compania Tesla nu a fost fondata de el, ci exista deja, iar el a cumparat actiuni. In urma diferentelor de stil in a conduce, a concediat CEO-ul si i-a preluat locul
♦ a fost casatorit de trei ori, de doua ori cu aceeasi persoana, si are cinci copii, din prima casatorie – gemeni si tripleti (cel de-al saselea baiat a murit la 10 saptamani).
***
Topul 10 inspirat de Elon Musk
1. Actioneaza in ciuda fricii
E firesc sa ne fie frica atunci cand incercam ceva nou si provocator. Ce e important e sa ne gasim motivatia – sa fie ceva suficient de important pentru noi, si sa facem tot ce putem noi mai bun.
“Daca ceva e suficient de important”pentru tine, daca crezi suficient de tare in ideea ta, atunci o sa actionezi in ciuda fricii.”
***
“Ceva ce poate fi de ajutor, intr-o anumita masura, este fatalismul. Daca doar accepti probabilitatile, asta reduce frica.
Cand am inceput Space X, am crezut ca sansele de succes erau mai mici de 10% si am acceptat ca, de fapt, probabil o sa pierd tot, dar totusi poate o sa facem un progres cat de mic.
Chiar daca muream, poate o alta companie ar fi preluat stafeta si ar fi dus-o mai departe, deci tot am fi facut ceva bun.
La fel a fost si cu Tesla, sansele unei companii de masini sa reuseasca erau extrem de mici.”
***
2. Concentraza-te pe clienti si produse / servicii excelente [companii]
“O multime de companii devin confuze – cheltuiesc banii pe lucruri care nu fac produsul mai bun. Spre exemplu, la Tesla, nu am cheltuit nici un ban pentru publicitate.
Am pus toti banii in cercetare si dezvoltare, in productie si design, sa incercam sa facem masina cat se poate de buna.
Pentru toate companiile – ganditi-va la toate acele eforturi pe care oamenii le fac.
Rezultatul eforturilor este unul care imbunatateste produsul sau serviciul? Daca nu, opriti acele eforturi.”
Daca creezi un produs nou – si intri pe o piata deja existanta, va trebui ca produsul sau serviciul tau sa fie mult mai bun decat concurenta. Pentru o diferenta mica in beneficii pe care o oferi tu, oamenii vor alege in continuare brandul cunoscut.
Daca intri pe o piata total noua, produs inovator – lumea va fi mai ingaduitoare, pentru ca nu exista termen real de comparatie.
***
3. Nu renunta la ce e important pentru tine
“Reporter: – Al treilea esec la rand…te-ai gandit “ar trebui sa ma opresc?
Elon: – Niciodata.
R: – De ce nu?
E: – Eu nu renunt niciodata, ar trebui sa fiu mort sau complet neputincios.”
***
4. E esential sa iti placa cu adevarat ce faci
In orice arie ai decide sa activezi, oricat de bun esti in ceea ce faci, tot sunt sanse sa nu reusesti ce iti propui. Asta e motivul pentru care e esential sa iti placa ce faci. Daca nu iti place, iti irosesti timp si energie dintr-o viata care e oricum prea scurta, dupa cum spune Musk.
Ca in orice, calatoria e cea mai importanta – nu destinatia. In calatorie ne petrecem cea mai mare parte a timpului, acolo punem energia noastra – de ea trebuie sa ne bucuram in primul rand.
Elon subliniaza din nou ceea ce multi spun: nu poti sa faci lucrurile sa mearga daca nu iti place foarte tare ce faci, pentru ca la primele obstacole, o sa dai bir cu fugitii.
***
5. Nu asculta oamenii din jur
Oamenii din jur vor incerca adesea, cu toate bunele intentii, sa te convinga sa renunti la visul tau. Pentru ca e imposibil, pentru ca e prea greu, pentru ca ei nu pot.
Dar daca tu stii ca asta vrei, daca esti dispus sa pui timp si energie si efort, sa faci ceea ce iti doresti si daca nu o sa aiba rezultatul asteptat, e cazul sa mergi mai departe.
***
6. E nevoie sa faci si treburile marunte / neplacute
Ca sa atingem acele obiective mari pe care ni le-am propus, avem nevoie sa parcurgem si portiuni de rutina, de sarcini care nu ne bucura prea tare.
“Ca sa ai succes in orice, trebuie sa faci si lucrurile dificile deopotriva cu lucrurile placute. Trebuie sa faci atat lucrurile plictisitoare, cat si cele antrenante.
Daca nu iti faci treburile, lucrurile vor merge rau, compania va avea probleme.
E mai amuzant sa gatesti masa decat sa speli vasele, dar tot trebuie sa speli vasele. E nevoie sa le faci pe amandoua.”
Pentru ca aveam alergie la cuvantul trebuie, am disecat subiectul in fel si chip.
Am realizat ca, inevitabil, pasii catre scopul meu au si elemente care ma bucura, si altele pe care nu le suport.
Cand scriu un articol, spre exemplu, imi place partea de research, de pus cap la cap informatia, de scris efectiv – creativ sau documentat. Imi displace (am vrut sa scriu urasc profund, de fapt 😛 ) sa formatez articolul, sa caut poze, sa fac toata partea tehnica de SEO din spate.
Doar ca, din pacate pentru mine, nu pot sa finalizez un articol fara aceste parti. Tot ce stiu e ca vreau sa finalizez articolul.
Asadar, ca sa ma mobilizez, in asta cat si in altele, mi-am construit o “mantra magica”:
“Calea catre VREAU trece prin TREBUIE.” Pe drumul meu catre VREAU vor fi si TREBUIE, si asta e inevitabil. Important e ce e la capatul firului – sa fie VREAU, nu TREBUIE, si asa imi gasesc energia sa ajung pana acolo.
***
7. Daca ceva e important pentru tine, actioneaza
Intr-un interviu, Musk este intrebat cum s-a gandit sa porneasca o companie de masini care sa aiba succes.
Raspunsul sau a fost cat se poate de surprinzator:
“Nu am crezut cu adevarat ca Tesla va avea succes, m-am gandit ca cel mai probabil va fi un esec. Dar am considerat ca am putea macar incerca sa combatem credinta falsa a oamenilor ca o masina electrica trebuie sa fie urata, inceata si plictisitoare, ca o masinuta de golf.
– Totusi, daca nu credeai ca va avea succes, de ce ai incercat?
– Daca ceva este suficient de important pentru tine, ar trebui macar sa incerci, chiar daca e probabil ca rezultatul sa fie un esec. “
***
8. Inconjoara-te de oameni care sunt concentrati pe gasit solutii [companii]
Alege oameni cat mai buni si pregatiti, precum si oameni care cauta sa gaseasca solutii la problemele aparute.
Inclusiv in viata noastra privata, e esential cu ce oameni ne petrecem timpul, cat de mult ne incurajeaza prin prezenta si exemplul lor, sa vrem sa crestem.
***
9. Munceste din greu
Elon Musk considera ca, daca vrei sa faci ceva sa mearga (mai ales un proiect nou, o companie nou infiintata), trebuie sa fii perseverent si sa muncesti extrem de mult (el estimeaza undeva la 80-100 h/saptamana – 11-14 h/zi). Daca majoritatea lucreaza 50 h, si tu lucrezi 100 h, presupunand ca faceti acelasi lucru, iti vei dubla in practica sansele de a avea succes.
Ca o parere personala, sunt de acord cu perseverenta si pus cat mai multa energie in proiectele care conteaza (o sa iti povestesc saptamana asta despre “hopuri”si “funduri de sac”, niste concepte faine descoperite la Seth Godin, care iti arata cand e bine si cand nu sa renunti). In acelasi timp, cred cu tarie ca avem nevoie de moderatie in tot.
Da, e foarte posibil cu moderatie sa nu revolutionam lumea. Totusi, e o ocazie buna sa ne intrebam:
“Care sunt valorile mele?”
“Ce este cel mai important pentru mine, si daca am reusit, consider ca am trait o viata implinita?
“Ce inseamna o viata de succes, daca am ajuns la 80 ani si ma uit in urma?
***
10. Asteapta-te sa dai gres
“Reporter: Deci esecurile nu sunt cele mai groaznice lucruri. Trebuie sa inveti din ele si sa reactionezi la ele.
Elon: Da, exact. Cand construiesti ceva nou, vor fi si greseli. E important sa identifici aceste greseli, sa le accepti si sa actionezi pentru a le corecta.
Succesul unei companii e mai mult despre “cat de repede rezolvi greselile?”, nu despre “o sa faci greseli?”
***
“Gresitul este o optiune, pentru ca daca nu gresesti, inseamna ca nu inovezi suficient.”
(in cazul nostru, ca nu incercam suficiente lucruri noi, in afara zonei de confort)
***
Cautarile mele despre Elon Musk m-au facut sa descopar multe lucruri noi. M-a impresionat capacitatea omului astuia de a isi urma visurile marete, niste imposibilitati pentru majoritatea. Si bonus, mi se pare fabulos sa vrei sa faci ceva, cu atata pasiune, cand tu insuti te gandesti ca sunt sanse minime sa reusesti.
Pe tine ce te-a inspirat din lectiile de viata ale lui Elon Musk?
Lasa-mi un comentariu sau trimite-mi un mesaj cu acel ceva care te inspira sa faci tu mai mult pentru tine.
(Daca vrei sa mai citesti si alte articole din seria Top 10, le gasesti AICI.)