[Top 10] Dalai Lama: “Fericirea nu e ceva gata facut. Fericirea vine din propriile noastre actiuni.”

Dalai Lama top 10 fericirea implinire valori

“Fericirea nu e ceva gata facut.

Fericirea vine din propriile noastre actiuni.”

***

Cine este Dalai Lama?

Dalai Lama este titlul dat  liderului spiritual al tibetanilor, calugar al ordinului “Palaria Galbena”, apartinand scolii de budism tibetan.

Denumirea vine de la cuvantul mongol “dalai”, care inseamna “ocean” sau “mare”(adjectiv), iar “lama” este cuvantul tibetan pentru “guru”, “mentor”.

Dalai Lama in functie in acest moment este cel de-al 14-lea in linie. Are 82 ani (nascut in 1935), si a fost ales ca succesor in 1939.

Primeste premiul Nobel pentru pace in 1989, si de-a lungul timpului ajunge una dintre cele mai influente personalitati ale lumii.

***

Dintre sfaturile oferite de el, gasesti mai jos un top 10 si 3 bonusuri.

1.Gaseste-ti sensul in viata

“Cel mai bun mod sa evitam frica si regretul cand vine momentul mortii este ca, de-a lungul vietii, timpul si energia noastre sa fie folosite intr-un mod care sa aiba sens.

Sa ii servim pe altii – asta e cel mai profund inteles al utilitatii.”

***

2. Ajuta-i pe altii

“Cea mai importanta sursa de satisfactie se gaseste in interiorul nostru. Daca faci lucruri rele, ii ranesti pe altii, obtii consecinte negative. Daca ii ajuti pe ceilalti, aduci mai multa fericire celorlalti, primesti beneficii.”

***

3. Fii hotarat si perseverent

Dezvoltarea noastra nu se face in zile, saptamani, ci uneori in ani sau vieti. Totusi, asta nu este un motiv sa abandonam, ci din contra – sa perseveream in fiecare zi.

“Daca iti risipesti sensul vietii (de a face ceva pozitiv), chiar si o zi este prea lunga. “

Sa ne setam obiectivul de a creste, si apoi pastrand claritatea obiectivului si inaintand cu pasi constanti, indiferent de ritm si obstacole – timpul isi pierde relevanta.

***

4. Nu te impiedica de ce gandesc si spun altii

Oamenii ne pot percepe ca fiind buni sau rai, dar asta e ceva relativ – iar raportarea noastra la standardele altora nu ne e de mare folos pe calea noastra.

Important este ca motivatia noastra sa fie onesta, sincera – fata de noi insine si de ceilalti – acela este barometrul la care ne putem raporta.

“Daca prea multi oameni te lauda, ar trebui sa te gandesti – am si critici.

Daca prea multi oameni te critica, ar trebui sa te gandesti – am si oameni care ma lauda.

Asadar, nu conteaza.”

***

5. Mediteaza (respira si numara)

In momentele de agitatie, de mare ajutor este sa ne concentram pe respiratie si sa numaram.

Chiar daca la inceput nu simtim efecte binefacatoare, dupa cateva repetari vom simti cum mintea ni se linisteste si calmeaza.

Cea mai buna metoda sa ne gestionam emotiile conflictuale e asa-zisa meditatie (respiratie, atentie pe respiratie si numarat in timpul acesta).

“Meditatia nu e pentru viata viitoare, nu e pentru Rai, ci pentru starea de bine de zi cu zi.”

***

6. Acorda atentie valorilor tale interioare

“Sursa decisiva pentru o viata fericita se gaseste in valorile noastre interioare.

Asadar, indiferent ca suntem credinciosi sau nu, indiferent daca suntem religiosi sau nu, ar trebui sa acordam mai multa atentie valorilor noastre interioare. “

***

“O minte calma mentine corpul sanatos. O minte calma este esentiala.”

***

7. Dezvolta prietenii

dalai lama compasiune invataturi sfaturi viata fericire

Suntem fiinte sociale. Avem nevoie sa cream conexiuni, sa le crestem, sa le mentinem in mod continuu.

Iar calea cea mai usoara sa pastram relatii armonioase e sa fim noi niste oameni mai buni in fiecare zi, sa fim acei oameni cu care noua ne-ar face placere sa petrecem timpul, sa fim acei oameni care se gandesc si la poza mai mare – la binele colectiv, nu doar la binele individual.

Dalai Lama subliniaza contrastul intre societatea actuala si timpurile vechi: acum avem mult mai multa nevoie unii de altii.

Cu cat ne-am straduit sa fim mai independenti, de fapt, suntem mai interdependenti.

***

“Chiar si privind dintr-un unghi egoist, trebuie sa ai grija de altii. Doar gandindu-te la tine, egoism orb, uiti de altii sau si mai rau, ii exploatezi pe altii, ii inseli, ii agresezi – la final tot tu vei suferi. Prin aceste moduri malefice poti castiga niste beneficii temporare, dar in adancurile tale simti disconfortul. Apoi ajungi cu adevarat o persoana singura, nimeni nu te iubeste, nimeni nu te respecta.

Daca ai grija de celalalt, ca un frate sau sora, sincer, atunci toata lumea iti va fi prietena. Cand ai un prieten adevarat si ai nevoie de ceva, poti sa ceri.

Daca ajungi sa nu mai ai prieteni sau esti singuratic, cand ai cu adevarat probleme, nu ai cu cine impartasi.

Deci la final, suntem animale sociale.”

***

“Sunt una dintre 7 miliarde de fiinte umane. Daca restul fiintelor umane sunt fericite, in pace, eu primesc beneficii maxime. Daca restul lumii e tulburata, cum pot scapa eu din asta?

Cu acest sentiment, cand intalnesc oameni, o persoana sau zece, sute, mii, zeci sau sute de mii, ii consider mereu fratii si surorile mele. Asta ma aduce la un nivel mental complet relaxat.

Daca simt ca sunt diferit de ei, simt nervozitate. Odata ce propriul tau mod de gandire este deschis, te indrepti catre ei ca un prieten apropiat,  ceva extraordinar se intampla, o pace a mintii. Ceilalti simt la fel, si nu se mai simt straini. Un alt frate – om, pur si simplu.”

***

“Baza prieteniei autentice este increderea. Increderea depinde de deschidere.”

***

Atunci cand eram copii, aceste lucruri erau naturale. Intre timp, ca adulti, am inceput sa evaluam si sa calculam mai mult decat sa simtim. Totusi, ne putem intoarce acolo – prin antrenament constant si constienta.

***

“Sursa suprema a sanatatii mentale este caldura emotionala.”

***

8. Fii calm

“Furia iti aduce, intr-adevar, un fel de energie, pe termen foarte scurt, dar este o energie oarba.

Furia iti distruge acea parte a creierului care distinge intre bine si rau.

Cand ne umplem de furie, nu putem vedea realitatea. Avem o energie mai curajoasa [mai impulsiva], dar este o energie oarba.”

***

“Ca sa poti lua masuri realiste, trebuie sa stii care e realitatea. Asadar, cand investigam realitatea, mintea noastra trebuie sa fie calma. Altfel, nu putem vedea lucrurile obiectiv.

Ca sa ne putem folosi inteligenta in mod potrivit, mintea noastra trebuie sa fie calma.”

 

Furia ne distruge pacea interioara, abilitatea de a analiza realitatea. Metoda de mai sus – meditatia pe respiratie – e o buna metoda de a o alchimiza si de a aduce pacea in interior.

9. Manifesta compasiune

“Sa consideri practica compasiunii ca pe ceva religios, sau bun pentru ceilalti, dar nu si pentru tine insuti e o greseala majora.”

Cand suntem copii, avem deja dezvoltata samanta compasiunii in noi. Important e sa o pastram, sa o hranim de-a lungul vietii noastre, pentru ca ea sa nu dispara.

“Factorul biologic al compasiunii este limitat, partinitor, depinde de atitudinea celorlalti.

Folosind  samanta initiala de compasiune pe care o avem, adaugand ratiunea, motivatie, o putem dezvolta incat sa nu depinda de atitudinea celorlalti.

Doar acel tip de compasiune va ajunge pana si la dusmanul tau, la toate fiintele.

Aceasta este compasiunea reala, nepartinitoare, neconditionata.”

Prin compasiune viata noastra prinde sens – servim unui scop mai mare decat noi insine, decat grijile si preocuparile de zi cu zi. 

Crescand vibratia noastra energetica prin compasiune, ii influentam pe toti cei din jurul nostru – oameni, animale. Asta este schimbarea reala pe care o putem produce.

10. Pastreaza lucrurile in perspectiva

Succesul este un lucru relativ, si depinde de perspectiva. In unele zone ale vietii poate lucrurile au mers mai bine, in altele nu. Poate unii oameni considera ceva ca fiind succes, iar altii nu.

Asadar, perspectiva ne ajuta sa pastram echilibrul.

Daca un lucru nu a mers bine, e doar un lucru. Daca altceva a mers bine, e tot un lucru.

Nimic nu ne defineste in sine, ci ansamblul este cel care da nuantele.

***

Bonus 1. Povesteste lucruri amuzante

Dalai Lama este cunoscut pentru simplitatea cu care povesteste lucruri amuzante, glumite, aratandu-ne ca nu e cazul sa ne luam prea in serios, sa ne rigidizam – folosind ca scuza varsta, educatia, functia, rolul etc.

***

Bonus 2. Dezvolta o minte sanatoasa

Cand mintea noastra este agitata, plina de griji si ingrijorari, sanatatea noastra este afectata. Din contra, cand suntem linistiti si relaxati, si sanatatea noastra este imbunatatita.

“Mintea sanatoasa nu poate fi produsa de medicamente sau alcool sau droguri – sunt si mai multe iluzii acolo.

Mintea sanatoasa se dezvolta in interiorul nostru prin credinta, pana la un punct. Adevarata schimbare, la nivel mental, se produce prin cercetare si investigare.”

***

Bonus 3. Cucereste-te pe tine insuti

Adevaratul inamic nu e in afara noastra – ci in emotiile si gandurile noastre negative. Schimbarea depinde ne noi – si o facem atat lucrand cu planul mental/ intelectual, cat si cu emotiile.

“Combinatia de inteligenta si emotie – acesta este calea catre schimbare, sa ne schimbam lumea interioara.”

Cat timp suntem cotrolati de”inamicul interior”, pierdem ocazia de a ne construi fericirea.

***

In cele de mai sus, vei observa poate, ca teme comune, simplitatea, intoarcerea la naturalete si copilarie, sensul vietii fiecaruia dintre noi si indemnul de a fi mai buni, mai integrati in tabloul mare care se zugraveste – chiar fara sa observam – in aceasta existenta.

Care e ideea care ti-a placut cel mai mult si pe care vrei sa o aplici in viata ta mai des?

Lasa-mi un comentariu la articol si impartaseste-mi parerea ta.

(Daca vrei sa mai citesti si alte articole din seria Top 10, le gasesti AICI.)

 PS: Postez zilnic pe pagina oficiala de Facebook si pe profilul personal de Facebook – ma gasesti si acolo 
Comunitatea noastra  – Grup Facebook
 

 

Written By
More from cristina.maria
“Nu poti lovi o tinta pe care nu o vezi” – exercitiu de claritate
– “Nu poti lovi o tinta pe care nu o vezi. “   Orice calatorie incepe cu un pas,...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Leave a Reply