[Top 10] Simon Sinek – 10 principii pentru succes + 3 idei bonus (II)

“Ti se va spune toata viata ca trebuie sa inveti sa asculti, eu iti voi spune ca ai nevoie sa inveti sa vorbesti ultimul.”

***

Acum doua zile am scris prima parte din articolul “Simon Sinek – 10 principii pentru succes + 3 idei bonus” (in care am acoperit 6 povesti ale lui Simon Sinek), si am inceput o serie noua de articole – TOP 10.

Daca nu ai apucat sa parcurgi prima parte, o gasesti AICI.

Clipul complet in engleza il gasesti AICI.

Azi o sa iti povestesc despre restul de 4 principii, si 3 bonusuri – si sunt curioasa care ti se pare cel mai fain.

***

7. Fii ultimul care vorbeste

(minut 14:15 din clip)

Lectia este una invatata de la Nelson Mandela, privit in mod global ca fiind un lider exceptional.

Cand a fost intrebat cum a invatat sa fie un lider exceptional, acesta povestea despre copilaria sa. Mandela a fost fiul unui sef de trib, si participa cu tatal sau la intalnirile cu alti conducatori. De acolo, a retinut 2 lucruri:

oamenii se asezau mereu in cerc

tatal sau era cel care vorbea mereu ultimul

“Ti se va spune toata viata ca trebuie sa inveti sa asculti, eu iti voi spune ca ai nevoie sa inveti sa vorbesti ultimul.”

In discutii, cand vii si spui: “Asta e problema, asta e parerea mea, vreau sa aud si parerile voastre.”, e deja prea tarziu.

“Abilitatea de a iti pastra opiniile pentru tine pana cand toti ceilalti se exprima are doua plusuri: da fiecaruia sentimentul ca a fost ascultat, fiecare simte ca a contribuit cu ceva. Doi, ai privilegiul de a asculta ce gandeste fiecare pana sa iti expui tu parerea.”

In felul asta, fara aprobarea sau dezaprobarea noastra in timpul discutiei, oamenii nu mai sunt influentati, si au ocazia sa se manifeste cu sinceritate si deschidere, fara a mai incerca sa ne impresioneze. Ca sa intelegi mai bine ce vrea sa exprime omul din fata ta, poti sa pui intrebari care sa aduca claritate in discutie, sa intelegi cu adevarat de ce au opinia pe care o au.

***

8. Fii autentic

(minut 16:30 din clip)

“Fiecare decizie pe care o luam in vietile noastre, ca indivizi sau organizatii, e o forma de comunicare, este modul nostru de a spune ceva despre cine suntem si ce credem. De asta autenticitatea conteaza. De asta e important sa spui si faci lucrurile aliniat cu valorile si credintele tale, pentru ca lucrurile pe care le spui si faci sunt simbolurile care arata cine esti.”

De modul in care ne dezvaluim pe noi depinde daca atragem in viata noastra oameni care sunt cu adevarat pe aceeasi lungime de unda cu noi.

Asadar, daca in viata ta ai oameni cu care nu simti conexiunea, intreaba-te:

“- Ce am comunicat?”

” – Am incercat sa par altfel decat sunt?” (si am atras oameni cu valori si credinte similare cu cele pe care le-am expus, dar in care nu cred?)

Asa putem rezolva dilema cand simtim ca nu ne gasim locul in propria viata, cand simtim ca nu ne regasim in mediul in care suntem, in relatii de prietenie, colaborare si cuplu, la job sau in orice alt context.

Este un semnal clar ca am comunicat altceva decat credem, doar ca sa fim acceptati in anumite medii – si asta nu ne va face mai fericiti sau impliniti, pe termen mediu si lung.

” [Despre studiile de piata facute de organizatii] O sa facem un studiu ca sa aflam de la oameni cum se asteapta sa fim, ca noi sa putem fi mai autentici – asta e hilar. Spune si fa ceea ce crezi de fapt si simbolurile pe care le expui, acele lucruri pe care le spui si faci, acele palarii rosii, sunt moduri in care oamenii te vor gasi.”

“Oamenii pun logouri Harley-Davidson pe corpurile lor, sa spuna ceva despre cine sunt ei. Nu e nici un Procter & Gamble tatuat pe bratul cuiva. Pentru ca Harley inseamna ceva, sustine ceva. Oamenii pun acel tatuaj pe brat nu ca sa iti spuna ca au o motocicleta, ci ca sa iti comunice ceva despre ei.”

“Ne inconjuram de oamenii, brandurile si produsele care spun ceva despre cine suntem noi.”

***

9. Construieste pasiune in viata ta

(minut 21:26 din clip)

“De unde vine pasiunea? Pasiunea e un rezultat, pasiunea e o energie, pasiunea e sentimentul pe care il ai cand esti implicat in ceva ce iubesti. Pasiunea este sentimentul pe care il ai ca ai face asta gratis, stii? Si nu iti vine sa crezi ca cineva te plateste sa faci asta.”

Un aspect important e consistenta in  toate rolurile noastre – nu poti fi plin de pasiune acasa, si fix pe dos la job. Suntem cine suntem, si asta inseamna ca in unul dintre roluri ne mintim pe noi (si pe ceilalti).

Scopul e sa ne construim toata viata in jurul unor lucruri si situatii care sa ne entuziasmeze si motiveze.

Cum gasesti ceva sa te entuziasmeze si motiveze? Intreaba-te ce iubesti sa faci. Ce lucruri ai face pe gratis? Cum poti recrea acel sentiment, si sa fii platit? Ce fac in weekend? Dupa ce ai facut lista, gandeste-te cum le poti adapta la viata ta de zi cu zi.

***

10. Incepe cu DE CE

(minutul 23:30 din clip)

Ce face diferenta intre Apple, Martin Luther King, fratii Wright si altii asemeni loc – cu acces la aceleasi resurse, media, sau chiar sub nivelul altora etc. – s-a intrebat Simon Sinek.

Concluzia lui – exista un tipar comun in gandirea, comunicarea si actiunile lor, opus majoritatii. Denumirea data de Sinek ca sa descrie acest tipar a fost “cercul de aur”.

CE – fiecare companie stie ce produce, fie ca e un telefon, un televizor sau aranjamente florale.

CUM – cu ce e diferit produsul meu fata de alte produse?

DE CEcare sunt credintele si misiunea mea, ca si companie? / De ce fac ceea ce fac?  / Ce ma motiveaza? / De ce exista organizatia mea? /  De ce ma ridic dimineata din pat?  / De ce ar trebui sa ii pese cuiva de motivatia asta?

 

(Profitul nu e un raspuns acceptabil, pentru ca e considerat rezultat, nu motivatie.)

Cele mai multe companii, cand comunica, fac campanii, vand, incep cu CE , apoi CUM  (ambele in zona rationala) si apoi eventual transmit ceva care sa se adreseze emotionalului  – DE CE. Merg dinspre exterior catre interior.

“Asa comunica majoritatea companiilor, si asa cumunicam si noi cu altii. Spunem ce facem, cum suntem diferiti si mai buni, si asteptam apoi o reactie (eventual pozitiva) din partea celorlalti.”

Mesaj al majoritatii: “Aceasta este masina noastra, consuma putin etc. Vrei sa cumperi?”  – si raspunsul e cel mai probabil nu. 😉

Mesaj al liderilor si organizatiilor cu rezultate remarcabile: “Credem in a fi diferiti, in a face lucrurile diferit. Modul in care provocam tiparele obisnuite e printr-un design atractiv al produselor, usor de folosit si prietenos pentru utilizator. Acesta este noul nostru produs. Vrei sa cumperi?”

“Oamenii nu cumpara CE faci, ci MOTIVUL pentru care faci ceea ce faci.”

Asta se leaga perfect cu punctul 8 – alegem ceva pentru ca ne reprezinta, pentru ca spune ceva despre noi si despre credintele noastre, despre sistemul nostru de valori.

“Scopul nu e sa facem afaceri cu toti cei care au nevoie de produsul tau, scopul e sa facem afaceri cu cei care cred in ce credem si noi.”

Prin extensie, asta se aplica oricarei interactiuni umane – nu vom fi prieteni cu toata lumea, nu vom merge in vacante cu oricine etc. Ne vom inconjura de oameni care au acelasi set de valori cu ale noastre.

Sistemul de mai sus a fost explicat inclusiv din punct de vedere biologic (min 29:10 din clip), aratand paralele intre cele 3 regiuni ale creierului si cum functioneaza ele, si cercul de aur. Neocortexul (responsabil cu zona rationala, gandirea analitica si limbaj), este echivalentul lui CE. Creierul limbic este echivalentul zonei CUM, creierul reptilian, cel mai vechi, este echivalentul lui De ce (impreuna responsabile de emotiile noastre, incredere, loialitate, comportamentele umane, decizii etc).

Acesta este principala explicatie pentru care deciziile noastre nu sunt luate rational, oricat am incerca sa credem asta, ci emotional.

***

Bonus 1. Ia deciziile corecte

(minutul 41:52 din clip)

Deciziile noastre depind doar filtrele prin care privim, asa ca e minunat sa le tinem curate si aliniate cu valorile noastre.

Daca vrem sa luam deciziile potrivite pentru noi, sa avem grija prin ce filtre le trecem – ale noastre sau ale altora?

Alegand in viata doar ce e usor, sau ce aduce bani, e doar o chestiune de timp pana ne vom plafona sau vom fi nefericiti, pentru ca nu vom vedea sensul in ce facem.

Recomandarea lui Sinek e sa alegem ce ne place, ce e interesant pentru noi, zona in care putem sa crestem – doar asta da implinire pe termen lung (fie ca vorbim de job, relatii, cuplu, activitati etc).

***

B2. Inconjoara-te de maretie

(minutul 45:02 din clip)

Cand faci planurile pe termen mediu si lung, nu te gandi doar la tine, ci priveste in perspectiva.

Cum poti face lumea un loc mai bun? Cum poti ajuta? Cum poti face ceva care conteaza?

Alege oameni cu care rezonezi, cu valori comune si care merg in aceeasi directie ca tine.

Alege oameni care te completeaza, de la care ai ce invata si care la randul lor au ce invata de la tine – asa crestem.

“Scopul nu e sa ne corectam punctele slabe, scopul e sa ne amplificam punctele forte, si sa ne inconjuram de oameni care pot face ce noi nu putem.” 

Conditia e sa avem valori comune, pentru ca din ele ia nastere increderea – element absolut esential in orice interactiune umana.

***

B3. Fii recunoscator

(minutul 49:23 din clip)

Sinek relateaza o povestire a cuiva care detinuse o functie importanta – si a fost tratat cu toate onorurile (aeropoert, hotel, ajuns la conferinta in conditii privilegiate, servit cu cafea in ceasca ceramica). Anul urmator – aceeasi persoana, aceeasi conferinta, nu mai detinea functia anterioara. Asadar, s-a descurcat singur. Cand a intrebat de cafea, i-a fost indicat automatul de cafea, cu pahar de plastic (polistiren).

“Lectia este – ceasca din ceramica nu a fost niciodata pentru mine, a fost pentru pozitia pe care o detineam. Eu merit un pahar de plastic.”

Daca ajungi faimos, esti recunoscut, vei fi tratat mai bine – dar nu pentru cine esti tu, ci pentru pozitia pe care o detii, pentru nivelul pe care l-ai atins.

E minunat sa ne bucuram de tot ce avem si de tot ce primim – dar sa nu uitam ca in esenta, asta se poate schimba oricand. Sa nu ne agatam de ele si sa fim recunoscatori oricum, in timp ce le privim ca pe bonusuri ale Universului.

***

Sper ca ai gasit lucruri interesante pentru tine in articol, pe care sa le poti aplica.

Sunt curioasa – cu ce punct ai rezonat cel mai bine?

Lasa-mi un comentariu la articol, sau trimite-mi un mesaj si povesteste-mi.  Iar daca ti-a placut articolul, nu ezita sa ii dai un like & share.

 PS: Postez zilnic pe pagina oficiala de Facebook si pe profilul personal de Facebook – ma gasesti si acolo 
Comunitatea noastra  – Grup Facebook
Written By
More from cristina.maria
“Cu 50 bani nu imi iau o paine!” si cutia cu daruri
   – “Cu 50 bani nu imi iau o paine!”, imi spune...
Read More

Leave a Reply