Saptamana trecuta am descoperit un canal pe Youtube plin de resurse, intr-o forma foarte practica. Imagineaza-ti un magazin cu jucarii, tu fiind copilul.
Am urmarit mai multe filmulete, si m-am gandit ca mi-ar placea sa impartasesc cu tine informatii pe care le aflu, in cazul in care poate nu ai timpul necesar sau iti este greu sa le urmaresti tu insuti complete.
***
Asadar, imi propun sa extrag informatia, sa o traduc si sa scriu pentru tine o serie de articole – de tipul Top 10 – care sa cuprinda esenta experientei unor oameni de succes, dupa cum sunt prezentate de Evan Carmichael (cel care pregateste filmuletele).
Formatul articolului meu va fi unul pe cat posibil succint , cat mai usor de parcurs, si vei avea si linkul catre filmul in engleza, in cazul in care doresti sa il vezi.
***
Cine este Simon Sinek?
Azi voi incepe seria cu 10 principii pentru succes, din experienta lui Simon Sinek.
Simon Sinek este autor (britanic/american), speaker motivational si consultant de marketing. L-am descoperit acum vreo 3 ani, si mi-au placut tare ideile lui, care mizeaza pe autenticitate, urmarirea propriei pasiuni si grija pentru clienti.
Printre cartile lui aparute in romana, sunt “Incepe cu de ce”, “Liderii mananca ultimii”, “Impreuna este mai bine” – toate aparute la editura Publica.
***
1. Incalca regulile
(minutul 01:14 din clip)
“Exista doua moduri de a vedea lumea.
Unii oameni vad ce isi doresc, iar altii vad lucrurile care ii impiedica sa obtina ce isi doresc.”
In viata putem sa ne concentram pe probleme, sau pe solutii – e doar alegerea noastra ce facem cu aceeasi energie de care dispunem.
Sa fim creativi, sa cautam optiuni, sa iesim de pe cararea batatorita si sa pavam noi alte cai, mai bune pentru modul in care vrem sa ne traim viata.
Sa incalcam tiparele, cu o singura exceptie:
“Regula este – in viata poti urmari ceea ce iti doresti sa obtii, cu conditia sa nu ii ingradesti dreptul oricui altcuiva sa obtina la randul lui ce isi propune.”
Fiecare suntem pe calea noastra, si ar fi minunat sa o urmam, intr-un mod ecologic si privind in ansamblu (aici recomand practica Naikan pentru situatiile in care avem dubii).
***
2. Antreneaza-ti mintea
(minutul 03:13 din clip)
Ideea porneste de la faptul ca noi toti ne confruntam, in proportii mai mari sau mai mici, cu aceleasi provocari, nesigurante, frici etc.
Diferenta o face modul in care percepem si interpretam stimulii care vin spre noi (bazat pe propriile filtre).
Un exemplu este stresul resimtit de multe persoane inainte de a vorbi in fata unui public (sau in clip, atletii participanti la olimpiada). Cum deducem ca suntem stresati? Inima incepe sa bata mai repede, ne simtim mai tensionati, poate simtim caldura in corp sau incep sa ne transpire mainile, ne gandim si anticipam ce urmeaza. Apoi traducem semnalele ca fiind stres, nervozitate.
Pe de alta parte, care sunt manifestarile corpului cand suntem extrem de entuziasmati de ceva? In mare parte, aceleasi.
E o chestiune de interpretare pe care noi o alegem – si pe care daca ne-o repetam, devine perceptia noastra noua (“fake it till you make it” – “prefa-te pana devine realitate”, idee intalnita si la Aristotel, dezvoltata si de Alfred Adler in anii ’20 si folosita in terapia cognitiv-comportamentala).
***
3. Ai rabdare
(minutul 05:15 din clip)
Desi rezultatele cel mai adesea nu vin imediat, important e sa fim perseverenti si prezenti. Sa nu abandonam, sa nu plecam pentru ca ni se pare ca asteptarile nu ne sunt indeplinite in timp record.
“Dragostea, un job care iti aduce implinire, nu sunt ceva-uri pe care pur si simplu le descoperi. Nu e ca si cum spui “am gasit dragostea – uite-o aici” (aratand un obiect), “am gasit un job pe care il iubesc”.
Nu asa merg lucrurile. Ambele necesita munca – iubesti pentru ca faci ceva in fiecare zi incat sa ramai in zona de iubire. Gasesti un job care iti aduce implinire pentru ca muncesti din greu in fiecare zi sa fii de ajutor celor din jurul tau, si mentii aceasta implinire. Nu e o descoperire (ceva ce vine de-a gata). Problema e de fapt nerabdarea noastra. “
“Viata, implinirile in cariera, relatiile sunt calatorii.”
Putem alege calea, modul in care ajungem unde ne dorim – dar sa nu uitam ca nu e doar despre scop, ci despre a ne face calatoria frumoasa.
***
***
4. Asuma-ti responsabilitatea pentru actiunile tale
(minutul 07:20 din clip)
Nu arunca responsabilitatea in afara ta, pentru ca de multe ori doar de noi depinde ce facem sau ce nu reusim sa facem.
Cateodata, noi suntem motivul pentru care lucrurile nu merg – si atunci e cel mai potrivit sa analizam, sa fim sinceri cu noi insine si sa vedem cum putem schimba cauza (efectul fiind ceea ce nu merge bine).
Pe de alta parte, asuma-ti si meritele pentru ce faci, atata timp cat iti asumi responsabilitatea, la bine si la greu. E necesar sa fie lucrurile in echilibru – nu se poate una fara cealalta.
***
5. Depaseste-te pe tine insuti
(minutul 10:11 din clip)
Competitia nu e niciodata in afara – ce face celalalt sau ce nu face. Competitia esti tu – varianta ta de ieri, de acum un an, de acum un minut.
Cand vorbeste despre companii, Sinek povesteste de doua orientari in business:
◊ o strategie “finita”/ limitata – punctul central e ce a mai facut concurenta, cum e produsul lor, cum ii “batem”(ex. Microsoft)
◊ o strategie “infinita”/ nelimitata – punctul central e cum iti imbunatatesti produsele si serviciile, incat clientul sa fie mai fericit cu ele, cum oferi mai multa valoare. Competitia exterioara este secundara. (ex. Apple)
E o delimitare clara a ceea ce percepem ca si competitie.
E cineva din afara noastra? Trist, mereu va fi cineva acolo care va fi mai bun pe un segment sau mai multe. Faptul ca “ma lupt” cu altii nu imi garanteaza ca devin mai bun – ci doar ca pun timp si energie in lupta cu (mereu) altcineva.
Sunt eu cel de ieri? Atunci am sansa sa fiu constructiv, sa dezvolt in fiecare moment o versiune mai buna a mea – si posibilitatile de crestere sunt nelimitate.
Aceleasi strategii din business se aplica si in viata noastra – munca, sanatate, aspect fizic, relatii, abilitati- orice vrei tu. Unde punem atentia, acolo punem energia. Sa fie pe noi insine sau pe “concurenta”?
“Scopul nu e sa fii cel mai bun in fiecare zi, scopul nu e sa iti depasesti concurenta in fiecare zi, asta e o constructie limitata. Jucatorii cu o strategie limitata au ca scop sa ii invinga pe cei din jurul lor. Jucatorii cu strategie “infinita” au ca scop sa fie mai buni decat ei insisi.”
“Asta te asigura ca vei ramane pe termen lung in joc, asa vei gasi implinire. Pentru ca implinirea nu vine din comparatie, ci din evolutie.”
***
6. Alege mediul care te favorizeaza
(minut 13:24 din clip)
Daca esti a x-a optiune intr-un mediu, o solutie e sa cauti alt mediu in care calitatile tale sa fie mai apreciate, nu sa te lupti acolo cu morile de vant. Principiul e sa ne alegem cu intelepciune bataliile pe care le purtam.
Concentrarea pe amplificarea calitatilor, abilitatilor e bine sa fie prioritatea noastra, nu sa incercam sa convingem pe cineva ca suntem buni, ca meritam atentie si apreciere, cand ceilalti aleg sa nu vada.
“Vreau sa fiu in preajma oamenilor care ma vor acolo. Sunt la maximul meu cand aleg sa fiu intr-un mediu in care punctele mele forte sunt prezente.”
***
Azi ma opresc aici cu articolul, ca sa nu iti scriu un intreg roman. Revin cu partea a doua joi – ultimele 4 principii + 3 bonusuri.
(Daca vrei sa nu pierzi seria de articole Top 10, precum si restul articolelor pe care le scriu, te poti inscrie AICI si iti voi trimite un mesaj imediat ce public articolul, sa fii printre primii care il citeste.)
***
Abia astept sa imi spui cum ti s-au parut principiile lui Simon Sinek.
Ai gasit ceva din care sa aplici mai mult in viata ta?
Lasa-mi un comentariu la articol, sau trimite-mi un mesaj si povesteste-mi. Iar daca ti-a placut articolul, nu ezita sa ii dai un like & share.