Sa renunt sau sa nu renunt la ce mi-am propus? –
Cu siguranta ai avut si tu multe momente cand ai vrut sa renunti la ce ti-ai propus.
Poate parea prea greu, sau poate ti-ai dat seama ca esti departe de a duce la capat ce ti-ai propus, sau nu mai ai timp, sau pur si simplu nu mai vrei.
–
Si poate ai facut-o, sau poate nu.
***
Saptamanile astea mi-am testat din plin..si curiozitatea, si incapatanarea.
–
Si a functionat perfect asa, sub forma de joaca:
–
“Sunt curioasă ce se întâmplă dacă nu renunț”, mi-am spus.
–
Incapatanarea e buna cand e directionata catre un scop mai mare si aliniat cu valorile noastre, cand e ecologica (te asiguri ca nu faci rau celor din jur sau tie).
–
De fapt, asa se transforma magic in perseverenta. 😉
***
In ultimii ani am folosit adesea Goodreads – in primul rand sa contorizez cartile pe care le citeam, dupa ce am realizat ca m-am incurcat intre romanele Agathei Christie, si am citit unele de doua ori (fara intentie..).
Apoi, acum 5 ani am zis sa ma “inrolez” in provocarea lor anuala. Iti stabilesti un numar de carti pe care vrei sa le citesti in anul respectiv, si apoi te pui pe treaba. Goodreads e dragut si te anunta cand ai ramas in urma.
Acum 2 saptamani – pentru ca anul asta am fost imprastiata din punctul asta de vedere – constat ca sunt cu 15 carti in urma.
Citisem, cred, 23 de carti din 45 propuse, si mai era o luna pana la finalul anului.
Initial m-am consolat, spunandu-mi ca nu mai am timp.
Apoi m-am gandit:
❓“Chiar nu e nici un mod – nici macar unul – in care sa poti duce ce ti-ai propus la capat?”
Ghici ce? Am gasit…
Am ales sa citesc carti mai usor de citit, mai scurte, literatura, si sa ascult mai multe carti in format audio – cand conduc, cand spal vase, cand impodobesc bradul , cand intind rufe etc.
Am citit 16 carti in 2 saptamani (fara sa sar pasaje, da? ). Rezultatul – am sanse reale sa imi ating targetul pana pe 31 decembrie.
***
De ce am insistat?
Pentru ca fiecare situatie ne intareste o convingere sau mai multe despre noi. Cand vin mai multe situatii in lant, cu atat mai puternice sunt.
Faptul ca as fi renuntat mi-ar fi “stirbit” convingerea ca pot.
–
Faptul ca am ales sa fac eforturi si sa o duc la capat e o RESURSA pe care o voi putea folosi in viitor.
Cand voi avea senzatia ca nu pot face ceva, ma voi intreba:
❓“Au fost alte situatii in trecut cand ai avut sentimentul ca nu poti?”
❓”Au fost situatii – din cele de mai sus, in care ai scos-o la capat?”
❓”Ok – cum ai procedat?”
Si atunci imi voi reaminti ca POT.
***
E esential ca fiecare dintre noi sa ne construim in timp o “trusa de interventie”, pe care sa o crestem si diversificam constant.
–
E esential sa adunam fiecare dintre noi o baza de RESURSE la care sa putem apela cand avem nevoie sa iesim din situatii dificile (“management de criza”) sau cand vrem sa ne atingem obiective mai mari sau mai mici (“zona de crestere si dezvoltare”).
–
Asta o putem face singuri – prin interiorizare si analiza, pe cat putem de detasata, prin depasirea unor limite sau crearea unui precedent (cum e cazul de mai sus) sau cu suport din afara (carti, cursuri, articole pe tema aleasa, filme educative, persoane specializate care sa ne ghideze).
–
***
Cu prima ocazie cand iti vine sa renunti, fa cel mai bun lucru pentru tine – ia o pauza de cateva secunde, respira adanc de cateva ori, si intreaba-te:
–
❓“Chiar nu e nici un mod – nici macar unul – in care sa pot duce la capat ce mi-am propus?”
Si am convingerea ca vei gasi variante, pentru ca ai toate resursele in tine – trebuie doar sa le scoti la lumina.
Asa iti regasesti puterea.
***
Povesteste-mi – TU ce faci cand simti ca esti pe cale sa renunti?
Weekend linistit iti doresc! 🙂
PS: Daca vrei sa te insotesc sa ajungi catre obiectivul tau, sau e ceva ce ai vrea sa iti lamuresti, nu ezita sa imi scrii