Bine te-am regasit,
Saptamana asta, desi sunt “in focuri” cu pregatirea unui eveniment la Iasi si incerc sa adun intr-un cadru (de cateva ore) gramada de idei care vin in avalansa, am avut si cateva sedinte de coaching.
Personele cu care am lucrat sunt cat se poate de diferite, iar situatiile de la care am plecat sunt si ele diferite.
Am lucrat cu o mamica de bebe, care dezvolta cai sa isi gestioneze starile de anxietate si depresia (date atat de partea hormonala, cat si de schimbarile radicale din viata ei).
Am lucrat cu un barbat care a trecut printr-o proaspata despartire, intr-o perioada deja dificila a vietii lui, care l-a facut sa isi piarda increderea in persoanele pe care le intalneste.
Am lucrat cu o tanara de 19 ani pe tema gestionarii geloziei in relatia de cuplu.
Mi-a scris un tanar de 16 ani care lupta cu timiditatea, ce il opreste sa isi faca prieteni.
***
Cu fiecare sedinta de coaching pe care o am, ma bucur enorm sa explorez. Situatiile de mai sus, desi atat de diferite, au dus toate la un numitor comun – increderea in sine.
Asa cum stii, increderea in sine e un subiect extrem de complex si cu impact major in vietile noastre.
Discutand cu ei, imi amintesc de toate “luptele” pe care le-am dus de-a lungul anilor ca sa imi construiesc increderea in mine.
Ani de zile mi-am tot cautat (si gasit) nod in papura.
“Daca as fi mai slaba, as fi mai fericita si viata mea ar fi minunata.” (am ajuns acolo – prima amintire care imi vine in minte din perioada aia e una nasoala)
“Daca as fi mai inalta…” (in liceu imi puneam problema sa fac operatie de alungire a picioarelor, doar ca sa fiu mai inalta cu 2-3 cm, ceea ce ar fi fost o adevarata nebunie si un chin groaznic)
“Daca nu as mai avea cearcane, sau vinisoarele sparte pe picioare, sau celulita….”
“Daca as fi mai desteapta / as stii mai multe despre subiectul X….”
“Daca as fi mai amuzanta…”
“Daca as fi mai sociabila, cum e x…”
Lista de “daca” se derula la nesfarsit. Cu fiecare comparatie, si faceam destule, parca ieseam si mai prost.
***
Cum definesc increderea in sine?
Increderea in sine e acceptare si iubire de sine.
Increderea in sine e constienta, observare si luciditate.
Increderea de sine e impacarea cu prezentul tau, cu imperfectiunile pe care le manifesti acum, construind in acelasi timp un viitor in care tu cresti.
Increderea in sine e convingerea ca meriti sa fii iubit, asa imperfect cum te vezi uneori, cu plusurile si minusurile tale, cu fricile si calitatile, cu vulnerabilitatile si punctele tari.
Increderea in sine e dorinta de evolutie si actiune catre ea.
Increderea in sine e apreciere sincera – a ta si a celor din jur.
***
Ce nu este increderea in sine?
Increderea in sine nu e aroganta.
Increderea in sine nu e minimizarea celorlalti ca sa parem noi mai cu mot.
Increderea in sine nu e comparatie cu toti ceilalti ca sa stabilim o ierarhie, ci cu noi insine, intr-un mod plin de compasiune.
***
Cum iti poti creste increderea in sine?
Asa cum iti spuneam mai sus, calea mea catre mine a fost lunga si intortocheata. Am experimentat, m-am dat cu capul de ziduri, m-am ridicat iar si am invatat. De ceva ani, lucrez cu cei din jur si pe partea asta (ca prieten, om de vanzari – parte dintr-o echipa, ca manager, iar acum coach si terapeut).
Tot ce pot sa iti spun e ca, pana nu mi-am acceptat vulnerabilitatile, m-am invartit in aceeasi bucla.
Pana nu am acceptat ca am momente in care sunt un geniu care poate rezolva toate problemele planetei, si altele in care sunt toanta si pierduta ca o cartita scoasa la lumina zilei, nu a fost chip sa ma impac cu mine. Vedeam peste tot greselile mele, vanam fiecare eroare. Cu cat incercam sa ma indrept spre perfectiune, cu atat era mai consumator de energie si nervi.
Pana nu am pus lumina reflectorului pe ce am pozitiv, ma intorceam mereu in aceeasi fundatura.
Poate te intrebi cum am facut schimbarea asta.
Cea mai sigura cale e sa incepi sa te cunosti cu adevarat pe tine.
Ca sa poti face asta, iti propun 2 exercitii simple, care dau rezultate garantate pentru a iti creste increderea in tine.
1 – 10 lucruri care iti plac la tine
Timp de 28 zile, scrie zilnic 10 lucruri care iti plac la tine, cat mai detaliat. Fa tot posibilul sa nu repeti. Oricat de greu poate parea dupa cateva zile, nu renunta – sunt convinsa ca vei mai gasi lucruri care iti plac la tine.
Gandeste-te la ce situatii ai depasit in trecut, gandeste-te la ce faci cu placere, gandeste-te ce remarca altii la tine si poate tu nu observi.
Incepe sa te observi mai atent si cu ochi mai ingaduitori, ca si cum tu esti un copil la un concurs la scoala, iar vocea ta interioara e parintele care “iti face galerie”.
2 – Cuvantul care te reprezinta – cartea ta de vizita
? Daca oamenii ar spune despre tine cum esti, intr-un cuvant, ce ti-ar placea sa spuna?
? Care ar fi cuvantul ce te-ar reprezenta?
(Aliniat cu valorile tale, cu ceva in care tu crezi, nu doar vrei sa afisezi. Asta iti da imaginea, modul in care esti perceput, si cu cat e mai aliniata cu valorile tale reale, cu atat creste increderea in sine.)
Apoi, intreaba-te:
? Cum se comporta un om care este asa cum vreau eu sa fiu?
? Ce face, cum se imbraca?
? Care sunt valorile lui?
Incepe sa aplici din ele, pas cu pas, pana cand iti devin naturale (pentru ca o vor face, crede-ma).
***
In 2006, am facut un curs de branding personal cu un trainer din Canada. Un exercitiu era cel pe care ti-l propun acum – cuvantul care vrei sa fie cartea ta de vizita.
Tin minte parca ar fi fost ieri – cuvantul meu a fost “energetic”. Voiam sa fiu perceputa de cei din jur ca un om energic, vesel, in miscare.
Unul dintre cele mai faine complimente pe care le-am primit a fost de la o amica, foarte dintr-o bucata ca stil, acum 2 ani:
“Stii, tu esti frumoasa, dar nu esti o frumusete din aia perfecta, din tipare. Dar pentru ca esti atat de tonica si vesela, efectiv radiezi oriunde intri, si asta te face extraordinar de frumoasa.”
Iar asta nu este singurul exemplu. Am cunoscut cand eram in primul an de facultate o fata, care la prima vedere mi s-a parut comuna, poate chiar un pic uratica (stiu, nu a fost draguta etichetarea …). Am ajuns sa o cunosc. Era un om atat de vesel si amuzant si zambitor, incat nu doar ca m-am imprietenit cu ea, ci a ajuns sa mi se para frumoasa. Ma uitam la ea si vedeam ce am auzit si eu acum 2 ani – era frumoasa pentru ce era, pentru ce emana. Si acum, desi nu am vazut-o de ani de zile, cand ma gandesc la ea mi se intipareste un zambet uras pe fata.
***
Credinta mea e ca nu trasaturile luate separat ne fac speciali. Nu ele ne cresc o stima de sine sanatoasa si o incredere in sine reala.
Daca sunt frumos, va fi mereu cineva mai. Daca sunt destept, va fi mereu cineva mai. Daca sunt prietenos, va fi mereu cineva mai.
Ele insa sunt parte dintr-o reteta, ca niste ingrediente. Mixul lor e cel care ne face unici si speciali, cantitatile in care le amestecam pentru a ne face sa fim ce alegem in fiecare moment.
Asa cum spunea Dita von Teese:
“Poți să fii cea mai coaptă și zemoasă piersică din lume, și tot va exista cineva care urăște piersicile.”
Cartarescu, in “De ce iubim femeile”, surprinde un dialog intre doi barbati, un tanar si un barbat mai trecut prin viata, in timp ce prin fata lor trece o femeie superba.
Pustiul este entuziasmat si comenteaza ceva. Barbatul ii raspunde:
“Pentru fiecare femeie extraordinar de frumoasa, exista deja cel putin un barbat care s-a plictisit de ea.”
Poti fi cel mai bun tort de ciocolata, daca cuiva ii place vanilia. Poti fi cel mai cel, sa iti consumi toata viata sa ajungi acolo, si sa nu conteze. Nu este despre asta.
(Toti am auzit de modele parasite de iubiti, ajunse in pragul depresiei si al sinuciderii, de oameni bogati si aparent fara griji, total daramati. Cum imbinam ce avem face diferenta.)
***
Cheia increderii in sine e asumarea retetei noastre unice, a ceea ce suntem ca mix.
Mereu spun ca, daca ma iei pe bucatele, sunt plina de defecte, dar ca pachet, sunt absolut fabuloasa (si da, chiar cred asta).
Fiecare dintre noi e fabulos ca pachet, cand incepe sa constientizeze asta.
Oricat ne biciuim si chinuim pe noi insine ca sa fim mai si mai…va trebui sa acceptam, intr-un final, pentru pacea noastra interioara, ca vor fi si persoane care nu ne vor agrea. Vor fi locuri in care noi nu suntem piesa din puzzle potrivita, pentru ca locul nostru e in alta parte.
***
Asadar, ca un mic sumar, insist pe:
Suntem absolut minunati CA PACHET.
Important nu e sa fim perfecti, ci sa facem ceva incat sa evoluam zilnic, cat de putin, in acord cu valorile tale, nu asteptarile celorlalti.
***
Abia astept sa imi spui cum au fost exercitiile pentru tine.
? In ce masura, pe o scara de la 1 la 10, vrei sa iti cresti increderea in tine?
***
Tema increderii in sine (esentiala pentru orice vrei sa construiesti) o lucram in profunzime in cadrul programului detaliat “Construieste-ti increderea in tine autentica!” ( 6 module tematice, cu exercitii simple si practice, dar si cu meditatii ghidate si alte resurse pe care le primesti dupa curs, sa le poti refolosi de cate ori ai nevoie).
Aici gasesti webinarul gratuit pe aceasta tema – aproape 2 h de informatii pretioase si detalii despre programul complet. Este disponibil pentru un TERMEN LIMITAT, asa ca iti recomand sa nu amani, daca vrei sa beneficiezi de acele informatii.
***
Sa avem o saptamana excelenta!