Convingeri ascunse – dusmanii nostri nevazuti
Anul acesta, asa cum cred ca ai observat si tu pe propria piele, a fost o continuare accelerata a procesului de “curatare si apretare fortata”, inceput anul trecut.
Viata mea a trecut prin schimbari neasteptate, atat interior cat si prin prisma intamplarilor din afara.
Parca nimic nu a fost stabil, parca totul era neasteptat si uneori cu iz de telenovela, pe toate planurile.
Am convingerea ca totul e spre binele meu, fie ca pricep pe moment de ce si cum, sau nu pricep.
Asadar, am tot cotrobait, in primul rand in propriile tenebre si umbre, sa inteleg si sa scot la lumina ceea ce parea ca nu se leaga sau imi pune bete in roate.
Am discutat cu multi oameni din jurul meu – prieteni, cunostinte, oameni cu care am lucrat la terapie si coaching, oameni cu care am povestit pe strada sau in diverse contexte mai putin de 10 minute (asta e unul dintre avantajele mele – oamenii au incredere in mine sa imi povesteasca lucruri de suflet foarte repede, iar eu primesc cu recunostinta darurile sub forma de informatii si intelepciune pe care ceilalti mi le ofera).
Caracteristica comuna – mai bine de 95% dintre ei erau in diverse reasezari – fie ca vorbim de relatie, de job, de cautarea caii proprii, de regasirea propriei manifestari, mai autentice si mai actualizata in noi contexte.
***
Procesul de schimbare e pe alocuri anevoios (mai mult sau mai putin) , pentru fiecare dintre noi.
E ca si cum suntem intr-o cursa, pe care trebuie sa o ducem la capat.
Vor fi distante pe care le parcurgem cu drag si usurinta, admirand peisajul cu entuziasm si inima tresaltand. Alte portiuni ne solicita si muschi pe care nu stiam ca ii avem – in timp ce ne opintim cu lacrimi in ochi, strangand din dinti, sa mai facem un pas.
Apar obstacole. Pe unele le sarim sau ocolim mai usor, altele par niste garduri mai inalte si mai greu de escaladat, ce necesita strategii speciale.
Exista obstacole pe care nici macar nu le zarim.
Alergam cu viteza maxima inainte, si ne trezim proiectati cu fundul de pamant, cu un cucui zdravan in frunte.
“- Ce a fost asta? Ce m-a lovit?”
***
Iti povesteam mai demult despre “computerul” nostru interior. Asa cum iti spuneam, noi functionam in baza unor programele pe care le avem instalate – de noi, de societate, de parinti, altele venite pe linie transgenerationala, de la stramosi.
Daca am stii exact ce si cand si cum functioneaza, ar fi perfect. Din pacate, de multe dintre ele nici nu avem habar. Nu stim ce nu stim – si asta ne saboteaza cel mai mult.
***
Exercitiul de mai jos l-am descoperit in incercarea mea de ani de zile sa ajung la 55 kg (ele ducandu-se in timp catre 70).
Stiam ce am de facut, ma apucam, apoi dupa cateva luni renuntam si ma intorceam in acelasi punct.
Momentul meu de minim si ideal fusese in 2007, cand ajunsesem la 51 kg.
Cum? Am luat pastile care ulterior au fost interzise pe piata. Inteligent, nu?
Acum, de ani de zile, refuzam orice e nesustenabil si nesanatos pe termen lung:
“- Nu vreau sa ma indop iar cu pastile.”
“- Nu vreau sa ma hranesc cu frunze si carne pana la adanci batraneti. “(eu fiind o gurmanda, ca sa clarific conditiile )
” – Nu vreau operatii, ca mi-e prea frica si e prea invaziv.”
“- Nu vreau ceva ce nu pot mentine ca stil de viata, pe termen lung.”
“- Nu vreau ceva ce e nesanatos pentru mine si imi ia din energie, in loc sa imi dea energie.”
***
Cu fiecare incercare ce dadea gres, cu fiecare dieta abandonata, nivelul meu de frustrare crestea exponential.
” – Cum mama ma-sii ai putut sa faci un milion de lucruri mult mai grele, si pe asta tot o abandonezi?! Ce naiba e in capul tau?!”
Pot sa te asigur ca, din nefericire, vocea mea interioara nu era deloc blanda si impaciuitoare cu mine.
Folosind ceea ce stiam din anii de “mancat pe paine” psihologie, NLP, zona energetica si spirituala, am pus cap la cap informatiile si a iesit exercitiul de mai jos, pe care ti-l recomand cu mare drag.
Ce am descoperit in prim stadiu, in primele 10 minute de lucru, a fost ce stiam.
Ce am descoperit dupa, stand eu cu mine, fiind sincera si scriind tot ce a venit ca informatie, au fost niste mari “aha-uri”, care mi-au schimbat cu totul perspectiva.
Rezultatul – dupa clarificarile primite, am lucrat pe convingerile mele.
Una dintre ele, ca sa iti dau un exemplu surprinzator (pe cele tipice le las deoparte), e cea care atingea o rana de respingere pe care am avut-o puternic activata ani de zile.
Convingerea mea era ca, daca o sa ajung la 55 kg, o sa fiu nevoita sa spun mai multe nu-uri decat spun acum unor barbati care imi fac avansuri.
“Nu” fiind vazut de mine ca semn de respingere, iar gradul meu de empatie fiind si unul extrem de ridicat, consideram ca as rani mai multe persoane din jur si nu voiam.
Asadar, era mai simplu sa ma “ascund” sub ceva kilograme in plus, sa imi iau niste rochii mai largi si lungi in loc sa imi iau rochiile mulate pe care le voiam etc.
Cand am adus asta in constient si am procesat-o, am realizat ca oricum nu au legatura una cu alta si am lucrat sa o transform.
Atractia nu vine din kilograme, si kilogramele nici nu ma scutesc de nu-uri.
Bonus, NU este un semn de respect al propriilor dorinte, si daca este spus frumos, nu e nici pe departe semn de respingere sau ranire a celuilalt.
NU spus altora e de multe ori un DA spus tie insuti.
Asadar, asta e doar un exemplu de ceea ce poti gasi dincolo de cortina, daca esti dispus sa cauti si sa fii sincer cu tine.
***
Exercitiul poate fi folosit ca sa gasesti mai multe convingeri ce te saboteaza, care ruleaza in fundal si de care nici nu ai avut habar.
Cum faci asta?
1.Stai tu cu tine intr-un loc linistit si confortabil.
2. Respira de 3 ori, linistit, cu ochii inchisi, ca sa te relaxezi si centrezi.
3. Stabileste ce situatie vrei sa clarifici / rezolvi.
ex. Cum a fost la mine cea cu slabitul, sau poate vrei sa faci ceva ce stii ca poti face, si totusi iti pui singur bete in roate (eviti, gasesti scuze, faci altceva etc.)
4. Seteaza-ti intentia ferma sa primesti toate acele informatii care iti sunt necesare si capacitatea sa le integrezi, spre binele tau cel mai inalt.
5. Ia o foaie A4, pe care o imparti in 4 cadrane, si un pix.
(poti printa fisa A4 pe care am pregatit-o pentru tine si sa completezi direct pe ea – click aici ca sa o descarci)
6. Pe foaie, o sa ai 4 categorii, ca in imaginea de mai jos:
La fiecare dintre aceste 4 categorii, scrie ce iti vine in minte, chiar daca ti se pare logic sau nu.
Ca sa continui exemplul meu de mai sus, cu ajunsul de la 70 kg la 55 kg.
a. “Ce castig daca fac lucrul X in continuare?”
“Ce castig daca raman la 70 kg?” – pastrez garderoba actuala, nu spun nu mai des decat spun acum => nu ranesc/ resping mai multe persoane, e o zona confortabila, nu o sa atrag atentia mai mult decat pana acum, am voie sa mananc in continuare ce imi place, pot folosi mancarea ca si factor de relaxare/ refugiu in momentele dificile, aparenta libertate de a alege, alimentar, ce am chef, cand am chef, comoditatea de a nu gati sau a fi organizata cu un program etc.
b. “Ce castig daca nu mai fac chestia X?”
“Ce castig daca scad de la 70 kg la 55 kg?” – o sa ma simt mai bine in pielea mea, creste stima mea de sine, o sa incap in hainele pe care nu le-am purtat de multa vreme, o sa imi pot alege alte modele de haine, o sa ies mai mult din casa, o sa fiu mai sanatoasa si mai energica, o sa simt ca pot duce orice la capat, daca imi propun
c. “Ce pierd daca fac lucrul X in continuare?
“Ce pierd daca raman la 70 kg?” – am senzatia de frustrare ca nu am dus lucrurile la capat, desi spun ca e important, nu incap in ce haine vreau, nu pot alege orice model de haine, nu socializez pe cat as vrea pentru ca nu ies pe cat de mult as vrea (chestia aia cu “nu am cu ce sa ma imbrac”, cand pica dressingul pe mine), ma enerveaza unele fotografii in care apar, imi intareste frica de a nu fi suficient de disciplinata si de a nu avea destula vointa
d. “Ce pierd daca nu mai fac lucrul X?”
“Ce pierd daca nu mai am 70 kg , si ajung la 55 kg?” – o parte din garderoba, stare de confort, optiunea de a ma refugia in mancare cand simt nevoia.
***
Mai sus ti-am arata exercitiul meu plin de vulnerabilitati.
Asa cum observi, au fost multe elemente puternice in prima parte – teama de respingere precum si frica de a nu imi pierde libertatea (care e una dintre valoarile mele cele mai importante) cat si diversitatea, frici care m-au tinut in loc si blocat atat de multa vreme, fara ca macar sa imi fi pus problema vreo secunda ca despre asta e vorba.
Aparent, unele dintre intrebari spun acelasi lucru, si poate ti se pare inutil sa raspunzi de 2 ori.
Unele dintre lucrurile care iti vin in minte par sa nu aiba legatura directa (cum a fost la mine situatia cu slabit – respingere – spus nu). Trece-le oricum, pentru ca e foarte probabil ca exact de acolo sa iti vina solutia.
Totusi, sistemul nostru are mai multe forme de a lua decizii si “imbraca” informatia – pornind de la ce castig sau de la ce pierd. Asadar, ca sa fii sigur ca atingi toate laturile, e recomandat sa raspunzi pe indelete la toate 4 intrebarile.
Cand ai terminat, daca ai facut procesul constient si deschis, sunt convinsa ca vei descoperi lucruri care vor fi surprinzatoare si pentru tine.
Apoi, poti merge la pasul 7.
7. Foloseste exercitiul de schimbare a convingerilor pe care il gasesti aici.
***
Universul a zis sa imi arate ca ma sustine, dupa ce am luat pe rand convingerile de mai sus si le-am lucrat, si m-a indrumat catre o nutritionista foarte faina si dedicata din Iasi (recomandata de cineva, cand deja renuntasem sa mai caut).
De aproape 2 luni mananc disciplinat, dar in acelasi timp diversificat (inclusiv dulce) – asadar, am in continuare libertate si diversitate.
Gatesc mult, ceea ce nu faceam inainte – dar a inceput sa imi placa si sa ma amuze asta, pentru ca descopar mereu ceva nou si privesc asta ca pe o joaca/ forma de meditatie.
Nu ma mai atasez de rezultate si ma bucur intru totul de calatorie si joaca de pe parcurs (desi am avut si rezultate masurabile – un minus de 3.5 kg pana acum).
Nu am simtit cine stie ce frustrari si restrictii, iar cand am “calcat” pe alaturi am simtit eu nevoia sa ma intorc pe calea disciplinata.
Asadar, cand suntem noi pregatiti, apar cu siguranta de undeva persoanele si intamplarile care sa ne sustina sa ne atingem obiectivul.
Alinierea incepe cu noi, apoi se reflecta in exterior.
***
Tot ceea ce facem noi sau nu facem are legatura cu niste beneficii percepute (sau nu) si feritul de pierderi (reale sau nu).
De cele mai multe ori, repet, lucrurile nu sunt la nivel constient, asa ca tentatia e sa spunem:
“Eu nu am nici un beneficiu de aici. Nu as pierde nimic daca as face asta.”
ceea ce e, din pacate, fals si o mare capcana pentru noi.
Asadar, sa fim sinceri cu noi si sa pornim cu deschidere in calatoria asta.
Poate ca e ceva ce vrei sa faci de mult, o situatie pe care vrei sa o schimbi, ceva ce nu vrei sa nu iti mai fie obicei.
Te las sa faci exercitiul si te astept sa imi impartasesti, intr-un mesaj sau comentariu:
Cum ti s-a parut si care au fost rezultatele tale?
Ce convingeri noi ai descoperit, care iti puneau bete in roate?