“Din punct de vedere emoţional, persoanele din această categorie [avand contactul fizic ca limbaj principal ] tânjesc şi, totodată, dăruiesc respectivul tip de afecţiune. O mână trecută prin părul partenerului, o atingere pe umăr, o strângere de mână, îmbrăţişările, raportul sexual — toate acestea şi multe alte forme de „contact fizic” reprezintă ancora emoţională a oamenilor pentru care contactul fizic este limbajul primar al iubirii.”
Gary Chapman
***
In ultima perioada articolele pe care le-am scris s-au incadrat intr-o tema care mie imi e foarte draga – cele cinci limbaje ale iubirii – declaratii, timp petrecut impreuna, cadouri , servicii (gasesti linkurile catre articole daca dai click pe cuvantul aferent, in cazul in care nu ai apucat sa le citesti).
Azi o sa iti povestesc despre cel de-al cincilea limbaj intalnit – contactul fizic, urmand ca pana la finalul saptamanii sa revin cu ultimul articol din serie – cum sa iti dai seama exact care e limbajul tau si al celui de langa tine.
Daca vrei sa parcurgi intreaga carte “Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman, pe care o recomand cu drag, o gasesti AICI.
*La finalul articolului o sa iti mai recomand cateva carti din aceeasi serie, daca vrei sa aprofundezi subiectul.
***
In ce consta contactul fizic?
Inca de cand eram bebelusi, tanjeam dupa atingerile si imbratisarile mamei – ca forma de manifestare a iubirii. Studiile efectuate au demonstrat ca acei copii care au fost privati de acesta “dovada” de iubire se dezvolta afectiv mai putin decat cei care au primit aceasta forma de atentie, si inclusiv in viata noastra de adulti isi spune cuvantul, prin deschiderea noastra de a ne manifesta afectiunea si caldura, sau din contra, reticenta.
Ţinutul de mână, săruturile, îmbrăţişările, atingerile şi raportul sexual reprezintă, variante prin care îi putem comunica partenerului sentimentele noastre de iubire.
Contactul fizic poate varia de la un masaj sau preludiu (atingeri explicite), pana la a pune o mana pe umarul sau spatele partenerului cand ii oferi o cana de cafea, a ii atinge mana intr-un restaurant, cand stati la masa (atingeri implicite) etc.
Atingerile explicite presupun mai mult timp si atentie. Cele implicite necesita mai mult initiativa decat timp, si e ceva ce dobandim (chiar daca nu e limbajul nostru primar, nu ne vine natural sa o facem, nu am crescut intr-un mediu in care sa vedem asta ca pe ceva firesc).
“Contactul fizic poate consolida sau poate distruge o relaţie. Acesta poate transmite ură sau iubire. Persoana al cărei limbaj este contactul fizic va recepţiona mesajul astfel transmis mult mai puternic decât prin cuvintele „te urăsc” sau „te iubesc”.
O palmă îi poate face mult rău unui copil, dar este distrugătoare pentru copilul al cărui limbaj primar al iubirii este contactul fizic. O îmbrăţişare călduroasă îi transmite oricărui copil că este iubit, dar înseamnă enorm pentru cel ce receptează, ca limbaj primar al iubirii,
contactul fizic.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru adulţi. “
Gay Chapman
***
Idei de aplicat cand limbajul principal este cel al contactului fizic:
” Crizele(momentele grele) reprezintă ocazii unice de exprimare a iubirii. Cel mai important lucru pe care-l poţi face pentru partener într-un moment de criză este să-l iubeşti.
Dacă limbajul lui primar de iubire e contactul fizic, este esenţial să-l strângi în braţe când plânge. Cuvintele s-ar putea să nu conteze prea mult, dar apropierea fizică îi va comunica în mod clar că ţii la el.”
Gary Chapman
◊ Nu astepta ocazii speciale sa iti manifesti iubirea in acest mod, pentru ca ele se gasesc de fapt in situatiile zilnice – de la trezitul si adormitul alaturi de partener, timpul petrecut in aceeasi incapere, o sarutare si imbratisare cand ajunge acasa sau cand pleaca.
***
Daca limbajul partenerului e contactul fizic, sa avem grija la:
◊ Agresiunea fizica (oricat de putin grava ti se pare) – este resimtita mult mai puternic ca trauma de catre cineva care are contactul fizic ca limbaj primar.
◊ In cuplurile in care unul dintre parteneri este infidel, iar celalalt are acest limbaj principal – trauma va fi mai puternica si mai greu de trecut peste ea. Persoana resimte ca si cum partenerul sau dăruieşte altcuiva tocmai lucrul după care el/ea tânjeste cel mai mult — contactul fizic, ca formă de exprimare a iubirii.
◊ A respinge in mod constant incercarile partenerului de a se conecta cu tine la nivel fizic – de la imbratisari, sarutari pana la raport sexual, echivaleaza pentru el/ea cu mesajul “nu te iubesc”, “nu esti important(a) pentru mine”.
◊ Adaptarea la nevoile partenerului este importanta, pentru ca si aici exista nuante/ dialecte.
Chiar daca partenerul are contactul fizic ca limbaj principal, unele atingeri ii pot face placere, iar altele il pot enerva. Daca noi insistam cu ceva ce nu ii place, dupa ce ne-a comunicat asta, cu siguranta transmitem exact opusul iubirii – lipsa de atentie si consideratie fata nevoiele si dorintele celuilalt.
***
Pentru tine cat de mult conteaza contactul fizic in relatia cu partenerul tau?
In ce masura tu comunici prin acest limbaj?
***
📚 Alte carti din aceeasi serie:
◊ ” Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor “ – o gasesti aici
◊ ” Cele 5 limbaje ale iubirii pentru adolescenti” – o gasesti aici
◊ ” Cele 5 limbaje ale iubirii pentru cei singuri” – o gasesti aici
◊ ” Cele cinci limbaje ale iubirii pentru barbati” – o gasesti aici
◊ ” Cele cinci limbaje ale scuzelor” – o gasesti aici
M-as bucura sa imi lasi un comentariu sau sa imi trimiti un mesaj sa imi spui cum e la tine – ce ai descoperit util in articolul asta si in celelalte din serie, ce experiente ai avut tu in zona aceasta.