Carti care mi-au placut – 2017

La finalul lui 2017, am impartasit pe Facebook un motiv de bucurie pentru mine: reusisem (in mod total neasteptat) sa imi ating targetul pe care mi l-am propus pe Goodreads la inceputul anului, in materie de carti citite.

In 2017 am terminat de citit / ascultat 45 carti.

Cand am impartasit momentul meu de entuziasm, au fost multe persoane care m-au intrebat de carti – ce carti mi-au placut, ce recomand?

Am dat o lista succinta pe Facebook la momentul acela, cu promisiunea ca voi reveni cu o lista mai completa – si cu cateva cuvinte la fiecare carte – de ce as recomanda-o?

***

Cum aleg cartile pe care le recomand?

Cand ma gandesc la o carte pe care sa o recomand, imi pun problema asa:

Daca ar fi sa o iau de la capat, stiind ce stiu acum, as mai citi-o?

As mai citi carti de acelasi autor?

(Pe lista celor de suflet sunt cartile pe care le-as citi sau le-am citit de mai multe ori, si inca imi sunt dragi.)

Si daca e da, am adaugat-o in lista .

***

Ce o sa observi e faptul ca sunt carti atat din zona de beletristica, cat si din zona de dezvoltare personala: psihologie, spiritualitate, business / productivitate, cultura generala (istorie, biografii ale unor oameni celebri).

***

Asadar, sa ma intorc la lista acum. 🙂

Carti de beletristica:

Bastarda Istanbulului – Elif Shafak

Elif Shafak are un stil de scris foarte fain – complex, captivant, cu multe planuri ale povestii si care totusi nu te face sa te pierzi pe parcurs.

E cu siguranta printre autorii  din lista “vreau sa le citesc toate cartile”.

“Noaptea de foc” si “Hotelul celor doua lumi.”(piesa de teatru) – Eric Emmanuel Schmitt

Eric Emmanuel Schmitt este unul dintre autorii mei favoriti, asa ca am citit cam tot ce am prins – tot din categoria “vreau sa le citesc toate cartile”. Extrem de rar m-am simtit dezamagita.

Preferata mea dintre cartile lui ramane, fara dubiu, “Oscar si Tanti Roz”. Am citit-o de 4 ori, si as mai citi-o fara sa preget.

“Noaptea de foc” a mers greut in prima parte, dar apoi a fost cartea potrivita la momentul potrivit. O carte despre Eric  – autorul, la 28 ani, si cum viata lui si-a schimbat cursul. O carte despre credinta, despre provocari si depasirea propriilor limite, despre revelatii si decizii de viata si de moarte. Revelatoare si cartea, cum au fost si trairile autorului, prin flexibilitatea parerii lui.

◊  Seria “Amantii” –  Corina Ozon

( “Zilele amantilor”, “Noptile amantilor”, “Amantii 3.0”)

Seria a fost o lectura usoara, amuzanta (au fost parti in care am ras cu lacrimi), care te prinde prin faptul ca personajele trec prin intamplari traznite dar si serioase. La primul volum eram semi-convinsa sa merg mai departe – dar am fost curioasa sa vad ce se intampla.

Ce mi-a placut la stilul de scris? Capitolele au fost scrise din prisma personajelor. Corina te poarta sa vezi aceeasi intamplare prin ochii lui Mircea, a lui Cati, a lui Teo si eventual ai soacrei. E fabulos sa vezi ce diferit vedem acelasi lucru, ce trairi diferite avem, cum presupunem ca cineva se gandeste la ceva si de fapt se gandea la altceva. Te face sa nu mai judeci, dandu-ti un soi de zoom-out din scena, parca in zbor deasupra intamplarilor.

◊  “Indiciu fatal” –   Patricia Cornwell

Patricia Cornwell este bine cotata ca autor de romane politiste, si am fost curioasa sa vad cum scrie. In romana cred ca au fost traduse vreo 4 carti din seria de 25 cu detectivul Kay Scarpetta.

Mi-a placut cartea cat sa mai incerc sa mai citesc si altele scrise de autoare  – chiar daca nu e cea mai faina carte politista pe care am citit-o pana acum.

Lectura e usoara si te tine in priza, buna de parcus cand nu ai neaparat chef sa stai concentrat.

***

Carti de dezvoltare personala:

Carti despre eficientizarea vietii:

“Fotocitirea” – Paul R. Scheele

Cartea este usor de citit si prezinta idei interesante  – fotocitirea (nu am ajuns la performata asta, pentru ca nu am exersat suficient), tehnici de citire rapida (aici am incercat si functioneaza).

Un alt aspect care pentru mine a fost util este cel de mind-mapping (concept popularizat de Tony Buzan) – un fel de scheme care ne ajuta sa vedem poza de ansamblu si sa sintetizam informatia, intr-un format care sa ne usureze memorarea mai usoara a informatiei (aliniat cu modul in care o proceseaza creierul nostru).

(Voi pregati un articol separat cu idei interesante si utile din carte.)

Saptamana de lucru de 4 ore” – Tim Ferriss

Tim Ferriss are un stil pragmatic si amuzant. Cartea am ascultat-o initial in engleza, stand pe drumuri, si mi-am propus sa citesc si varianta in romana pe care o am.

Ideile te ajuta sa iti eficientizezi stilul de viata, per total. O parte dintre pot fi aplicate in Romania, de o parte nu sunt convinsa – dar tot vreau sa o mai parcurg o data ca sa sedimentez informatii.

Si Tim Ferriss e inclus pe lista autorilor din zona “vreau sa ii citesc toate cartile” (sau marea majoritate) – iar urmatoarea va fi “Tribe of mentors”, peste care am aruncat un ochi si e foarte tentanta.

“Esentialismul: Disciplina de a urmari mai putin ” – Greg McKeown

Una dintre cartile la care voi reveni. “Esentialismul” ne arata moduri in care ne putem eficientiza viata, incat sa putem distinge intre ce e cu adevarat important si ce nu (pentru noi), fara sa mai adaugam mai mult pe lista – ba din contra.

“No Excuses!: The Power of Self-Discipline; 21 Ways to Achieve Lasting Happiness and Success” – Brian Tracy

Iubesc cartile scrise de Brian Tracy, si pot spune ca e iubire din tinerete ( e printre primii autori de dezvoltare personala pe care i-am descoperit la inceput de drum, prin 2004-2005). Iar asta e una dintre cele mai faine carti ale lui, despre disciplina aplicata in fiecare domeniu al vietii noastre, despre determinare si modul in care ne cladim propria cale.

Am ascultat-o in format audio si mi-am achizitionat-o si in format scris, sa pot colora linistita pe ea. Asadar, e pe lista de favorite.

***

Carti despre puterea gandului nostru si crearea propriei realitati

“Vizualizarea creativa. Folositi-va puterea imaginatiei pentru a crea tot ce va doriti in viata” – Shakti Gawain

Auzisem de mult de carte, era pe lista mea, dar nu apucasem sa o citesc. E una dintre cartile care mi-au placut tare, una dintre cele mai simple si mai faine carti despre cum ne cream realitatea.

Stilul e unul usor si practic, cu exercitii incluse, usor de aplicat. Clar ma voi intoarce la ea.

(Intre timp, in 2018, am citit si “The Path of Transformation: How Healing Ourselves Can Change the World”, care e in aceeasi categorie, practica si spirituala in acelasi timp  – le-am trecut pe lista de articole.)

“Legea Atractiei: Invataturile lui Abraham” – Esther & Jerry Hicks

O carte simpla, pe care o recomand, despre cum atragem anumite aspecte in viata noastra si cum putem sa facem asta constient.

“Rugaciunea, Arta de a Crede”si  “Saditul si culesul” Neville Goddard

Scrise in 1945 si 1956, au informatii inca de actualitate pentru noi si modul in care construim din punct de vedere energetic.

In “Rugaciunea, Arta de a Crede” am intalnit o tehnica similara cu una folosita si in prezent in NLP (cu care lucrez si eu la terapie), in care privesti din viitor (tu esti deja proiectat acolo) catre trecut. In felul asta, obstacolele pe care le vezi de netrecut acum sunt deja depasite, asadar tu nu iti mai consumi energia blocat in ele – ci o folosesti pentru ce vrei sa obtii.

  “Advanced Energy Anatomy: The Science of Co-Creation and Your Power of Choice” – Caroline Myss

Cartea este plina de informatii utile, despre alegerile noastre si modul in care ne folosim energia.

Singurul minus (pentru mine) e faptul ca exista doar in format audio, in engleza (eu in general iubesc sa citesc si sa subliniez pe cartile cu multa informatie utila).

(Cu siguranta voi mai reveni la ea, ca tot am spus ca o sa si scriu cateva articole inspirate de acolo).

***

Codul vindecarii. 6 minute pentru vindecarea problemelor de sanatate, succes sau relationale” – Alexander Loyd

Cartea mi-a clarificat cateva aspecte despre traume, si are niste exercitii interesante. Am incercat tehnica de vindecare, dar nu am fost atat de consecventa incat sa imi dau seama daca are efecte sau nu (in plus, s-a suprapus cu o perioada in care lucram cu ranile mele si prin alte metode, asa ca nu pot separa exact ce a functionat). Per total, o carte cu informatii pe care le-as mai parcurge.

***

Carti despre creativitate si scris

“How to use the power of the printed word” –  Billings S. Fuess Jr. (Editor)

O carte formata dintr-o serie de articole, experti in diferite zone conexe scrisului. Am tinut sa o citesc pentru un eseu scris de Kurt Vonnegut – “Cum sa scrii cu stil”, in care povesteste despre autenticitate si despre cum sa fii tu in ceea ce exprimi. Mi-a placut structura organizata a cartii, si am mai invatat cateva lucruri interesante despre cum sa iti imbogatesti vocabularul, despre cum sa citesti mai repede, despre cum sa pregatesti un discurs, despre cum sa incurajezi un copil sa citeasca, despre semnele de punctuatie. O carte faina, per total.

Lecții de magie: cum să-ți cultivi creativitatea” – Elisabeth Gilbert

Citisem acum ceva vreme “Mananca, roaga-te, iubeste” si “Şi am spus da. O poveste de iubire“, de aceeasi autoare. Acum am incercat “Lectii de magie” – a fost altceva, desi in acelasi stil autentic si lejer. Mi-a placut modul in care povesteste despre creativitate – aplicata in orice, despre demonii nostriu interiori care incearca sa ne opreasca din drumul nostru si despre victoria noastra pas cu pas, a fiecaruia dintre noi. Ramane in raftul de “rasfoit din nou”.

 Writing Tools: 50 Essential Strategies for Every Writer” – Roy Peter Clark

O carte in care am gasit informatii utile pentru cei care scriu – unele aspecte de nuanta, per total informatii pe care le voi reciti.

***

Carti de cultura generala / biografii

“Mari enigme ale trecutului” – Reader’s Digest

O carte fain structurata de cultura generala, cu povesti atractiv expuse – asa ca m-a tinut “captiva” acolo. Are cateva subcapitole din zone distincte ale istoriei: cazuri misterioase de disparitii, istorisiri altfel despre personaje istorice, cazuri de situatii in care personajul a fost controversat  – vinovat sau nevinovat , adevar si legenda, intrebari fara raspuns, greseli fatale din istorie.

“There is a river: the story of Edgar Cayce” – Thomas Joseph Sugrue

Cartea surprinde viata celui supranumit “profetul adormit” – medium american care primea informatii in stare de somn/ transa. Informatiile lui au ajutat la vindecarea a numeroase persoane (spre surpriza medicilor, furniza informatii precise despre diagnostic, termeni anatomici si tratamente, neavand pregatire medicala), au suplimentat si clarificat aspecte despre karma, reincarnare etc.

Cayce s-a dedicat viata acestor aspecte (impreuna cu familia), traind simplu, uneori chiar in saracie – pentru a isi urma crezul.

E  o carte la care ma voi intoarce (anumite capitole despre karma si reincarnare).

***

Categorie speciala – carti (teoretic ) pentru copii

Panza lui Charlotte” – E.B.White

E una dintre putinele carti care s-a lasat cu lacrimi. E calda si ilustreaza foarte bine cum putem sa ne mobilizam si sa facem orice, nu suntem niciodata prea mici si neinsemnati, iar puterea prieteniei poate depasi bariere aparent de netrecut.

“Charlie si fabrica de ciocolata” – Roald Dahl

O alta carte pentru copii, care m-a relaxat si mi-a placut (am adaugat pe lista si continuarea – “Charlie si marele ascensor de Sticla”, precum si alte carti ale lui Dahl).

***

Fiecare are propriile preferinte in materie de carti, si e bine sa alegem carti pe gustul nostru (altfel, din proprie experienta, tendinta e sa renunti, oricat de tare iti place sa citesti).

Singurul meu amendament aici este sa iti oferi deschiderea de a experimenta carti din zone diferite, pentru ca asa ne extindem perspectivele, asa ne putem deschide noi usi in dezvoltarea noastra.

***

Lista completa de carti citite in 2017 e asta:

 

***

Tie ce iti place sa citesti?

Cum e lista de mai sus pentru tine – ai citit unele dintre ele, iti face cu ochiul vreun titlu?

Lasa-mi un comentariu si spune-mi ce parere ai.

PS: Daca ti-a placut si simti ca i-ar fi de folos cuiva articolul de azi, nu uita sa ii dai un like & share
 PPS: Postez zilnic pe pagina oficiala de Facebook si pe profilul personal de Facebook – ma gasesti si acolo 
Comunitatea noastra  – Grup Facebook
Written By
More from cristina.maria
Cum aleg CADOURI practice si potrivite? 💝 6 indicii-cheie care te ajuta
💝CUM ALEG CADOURI PRACTICE SI SPECIALE?   In perioada aceasta, am primit...
Read More

Leave a Reply