Talentele noastre puse in practica – cum e viata cu ele inca nedescoperite
Iti amintesti ultimul moment cand ai fost la un ghiseu, iar doamna de acolo parca nu avea cheful sa se miste?
Sau la magazin, unde, desi tu ai fost politicos si ai zambit, persoana din fata ta parca abia astepta sa pleci si sa fie lasata in pace?
Sau poate iti vine in minte vreun moment de luni, cand abia astepti sa vina vineri?
Asa arata viata cand nu esti aliniat cu darurile tale – o curgere fara sens si directie.
***
Daca ai ajuns sa fii constient de talentele si darurile pe care le-ai primit cand ai venit in calatoria asta, esti un fericit. Ai facut un pas foarte important. Daca le folosesti pe calea ta deja, este minunat. Te felicit!
Daca inca nu stii care sunt ele, sau daca ai senzatia, cum am mai auzit persoane, ca nu ai nici un talent, nu e niciodata prea tarziu sa schimbi asta.
De ce cred cu tarie ca fiecare avem talentele si darurile noastre?
Desi toti avem toate resursele in interior, fiecare dintre noi e mai bun in mod nativ la ceva.
Sunt lucruri care vin pe linie genetica, iar pentru cei care cred in reincarnare – sunt abilitati “lucrate” de-a lungul mai multor intrupari.
Talentele si darurile capata forme extrem de variate (la fel ca formele de inteligenta, despre care vreau sa iti povestesc la un moment dat) – de la talent muzical, capacitatea de a relationa cu oamenii, modul in care empatizezi cu ceilalti, conexiunea cu natura, talent la fotbal, atentie la detalii, un simt deosebit cand vine vorba de gatit, organizare etc.
Adesea, le includem in niste cutiute mici, insistam ca sunt doar intr-un fel sau altul si ne minimizam valoarea prin a spune ca “nu suntem cine stie ce talentati, suntem pur si simplu normali”.
___
De ce primim anumite talente si daruri si nu altele?
Le primim ca ajutor de nadejde in misiunea noastra.
Cred cu tarie ca fiecare dintre noi avem o misiune (poate chiar mai multe) in existenta asta, un sens, un scop. Ca sa ne putem urma drumul nostru, cu recompense si lectii, venim cu un bagaj care sa ne ajute – talentele si darurile noastre.
Evident, e o alegere daca le punem la treaba sau nu, in folosul nostru.
Insa, daca suntem constienti ca avem acest soi de bagheta magica si optam sa o folosim, avem un avantaj major.
In ce fel te ajuta daca iti identifici si folosesti talentele si darurile pe care le ai?
- capeti claritate pe orice drum alegi
- poti sa fii autentic – pentru ca ai sa intelegi ce inseamna asta pentru tine
- nu mergi contra curentului (propriu)
- stii la ce “sac de resurse” poti apela si iti construiesti mult mai bine o strategie personalizata
- iti poti construi o cariera in jurul talentelor tale – fie independent, fie ca angajat in domeniul care iti e drag
- vei petrece mai mult timp facand ceea ce iti place, in timpul liber. Asadar, vei fi mai fericit si implinit.
- iti cresti stima de sine
Pe scurt, daca stii care sunt talentele si darurile tale si le imbratisezi cu drag, vei trai viata TA, nu a ALTORA.
Ce pierzi daca nu iti descoperi si folosesti talentele si darurile?
Sa petrecem mare parte din timp facand lucruri in discordanta cu ceea ce ne vine natural sa facem are efecte mai puternice decat credeam, in zona muncii, sanatatii, relatiilor si starii de bine generale (in directia negativa).
- este de 6 ori mai probabil sa nu fii cu totul implicat in ce faci (studii facute de Gallup de-a lungul ultimelor decade au aratat asta, legat de job)
- este obositor pentru tine sa duci activitatile la capat
- ai productivitate si performanta scazuta la munca
- ai mai putine momente creative si pozitive
- iti scade increderea in sine, mergand pe un alt drum decat al tau
- nivelul de stres mai crescut decat al celor care sunt pe drumul lor
Cum identifici care sunt talentele si darurile tale?
O parte din intrebari te vor ajuta sa clarifici care sunt talentele si darurile tale (vorbim de “cadourile” native).
Altele te vor ghida sa vezi mai bine ce abilitati ai (dobandite de-a lungul timpului).
Puse cap la cap, ele sunt sacul tau cu comori, de care poti profita din plin.
-
Ce faci cu usurinta si naturalete?
_____________________
-
Ce spun prietenii si cunoscutii despre tine? Pentru ce te lauda, pretuiesc, legat de ce anume iti cer sfaturi?
_____________________
-
Ce iti placea sa faci in copilarie?
_____________________
-
Ce ai putea face toata ziua si nu ai simti ca a trecut timpul sau ca esti obosit?
_____________________
-
Despre ce citesti / urmaresti emisiuni / intrebi?
_____________________
-
Despre ce subiecte vorbesti incat ceilalti abia te opresc?
_____________________
-
Ce arzi de nerabdare sa faci?
_____________________
-
Ce te energizeaza si te face sa te simti puternic?
_____________________
-
Ce aduci in viata celor apropiati, in mod natural, care le da valoare vietii si ii sustine?
_____________________
Raspunde-ti la aceste intrebari si vezi care sunt punctele comune. Acolo e raspunsul tau.
___
Cum valorifici talentele si darurile tale?
Peter Drucker spunea ca:
Cei mai multi oameni cred ca stiu la ce sunt buni. De obicei gresesc…Si totusi, o persoana poate face performanta doar din zona de putere personala.
Tom Rath, in cartea “StreghtFinder 2.0”, spune ca scopul final e sa ne cladim puterea personala, punctele forte, iar talentul e (doar) o parte, dar e ingredientul de la care e indicat sa pornim. Celelalte elemente necesare pentru construirea puterii personale sunt cunostintele acumulate, abilitatile dezvoltate si practica.
Talentul e zona unde ai CEL MAI MARE POTENTIAL sa te dezvolti, unde daca adaugi munca, cunostinte si abilitati ai cele mai mari sanse sa ajungi in top.
Talentul are rol de multiplicator pentru ceilalti factori.
Pe de alta parte, studiile celor de la Gallup au aratat ca, daca nu ai un anume talent, dar insisti sa mergi pe acea cale – chiar si cu foarte multa munca, poti ajunge undeva, dar e posibil sa nu merite efortul si timpul investit.
***
Sir Ken Robinson, expert in dezvoltarea creativitatii, inovatiei si resurselor umane in educatie si business, spune despre descoperirea talentelor si pasiunilor oamenilor:
Resursele umane sunt precum resursele naturale ale Pamantului: sunt de cele mai multe ori ingropate in profunzime si e nevoie sa faci un efort sa le descoperi.
In cartea sa “Elementul – cum gasirea pasiunii tale schimba tot”, continuand apoi in “Gaseste-ti Elementul – cum sa iti descoperi talentele si pasiunile si sa iti transformi viata”, povesteste despre 4 puncte care e necesar sa se intersecteze, ca noi sa avem o cale fluida in calatoria noastra, sa ne simtim autentici, sa traim starea de flux si aliniere cu misiunea noastra:
- aptitudine/ talent
- pasiune – sa ne placa ceva-ul de mai sus (daca avem un talent, dar nu ne place sa il folosim, cel mai probabil nu il vom valorifica)
- atitudine (perspectiva noastra asupra lucrurilor, abilitati, cum interpretam ce ni se intampla. Studiile arata ca oamenii de succes, in general, se simt norocosi, iar ceilalti se percep pe ei insisi ca fiind ghinionisti )
- oportunitati (acele situatii, intamplari ce ne arata care sunt talentele noastre, care slefuiesc diamantul interior, intalnirea cu acei oameni care ne arata ceva despre noi ce nu constientizam)
Exista teste detaliate ca sa afli care sunt talentele si darurile tale?
Pe la jumatatea anilor ’60, Don Clifton – parintele psihologiei punctelor forte, a realizat ca noi deja aveam numeroase limbaje ca sa descriem ce e in neregula cu oamenii. Asadar, s-a gandit sa creeze un limbaj comun care sa defineasca talentele. In 1998, a pus cap la cap o echipa de cercetatori si au trecut prin mai mult de 100.000 chestionare focusate pe talentele oamenilor. La final, au identificat 34 trasaturi, talente care au fost cele mai comune in baza de date analizata.
Asa a luat nastere primul test Clifton StrenghtsFinder – o clasificare a talentelor (cu specificatia ca evident, mai exista alte sute de talente care nu se regasesc aici).
Chiar daca oamenii se schimba de-a lungul timpului, un studiu facut de-a lungul a 23 ani avand ca subiecti 1000 copii din Noua Zeelanda a aratat ca anumite aptitudini – talente erau prezente atat la 3 ani, cat si la 26 ani. (asta e motivul pentru care am adaugat mai sus intrebarea legata de copilarie).
Testul este cu plata si il poti gasi AICI.
O varianta alternativa, GRATUITA, pe care am gasit-o si care mie personal mi s-a parut interesanta dupa ce am incercat-o e cea de AICI.
(Ambele sunt in engleza.)
Daca vrei sa faci testul gratuit in romana, il gasesti AICI.
***
Ca o concluzie, e important pentru fiecare dintre noi sa constientizam care sunt talentele, darurile noastre incat sa ne putem dezvolta in directia lor.
Nu astepta sa fii cel mai bun – mai ales la inceput, nu te compara cu celalalt, pentru ca tu ai drumul tau, si el pe al lui.
Tu doar mergi pe calea ta – intersectia intre talent si ce iti place sa faci, pentru ca o pasiune mare pentru ceva in care ai un talent moderat te va duce mai departe decat o zona cu talent mare, dar unde entuziasmul tau e minim.
Lasa-mi un comentariu sau scrie-mi un mesaj si spune-mi cum ti s-a parut articolul de azi, daca te-a ajutat si ce ti-ar mai placea sa afli.
___
📚 Alte carti scrise de Sir Ken Robinson, traduse in romana, gasesti aici:
-
“O lume iesita din minti”
-
“Scoli creative. Revolutia de la baza a invatamantului”
-
“Tu, copilul tau si scoala. Cum sa ajungi la cea mai buna educatie”
PS: Mă găsești si pe 👇