Stii momentele acelea in care vrei sa citesti, iti iei cartea, iti gasesti un loc comod, intr-un fotoliu sau pe canapea, te asiguri ca ai lumina buna, ca stai confortabil?
Eventual iti asezi picioarele sub tine, dupa ce ti-ai adus alaturi un ceai sau un pahar cu vin sau apa.
Apoi, dupa nici 10 minute, parca nu ai stare – ba nu stai bine, ba mai lipseste o perna din fotoliu, ba ai vrea altceva de baut, ba ai nevoie la baie, ba arunci un ochi pe telefon, sa vezi cine si ce a mai postat pe Facebook, sau ce mail a mai venit, sau cine ti-a mai scris pe Whatsapp.
Iti suna cunoscut? Si mie…
***
Am trecut de nenumarate ori prin starile de mai sus – cu cititul si nu doar..
Legile lui Murphy – cand vrei sa faci ceva si ai nevoie de concentrare, atunci apare mereu altceva, eventual urgent sau macar tentant, cat sa iti distraga atentia si sa te intrerupa de cateva ori, pana nu mai ai nici o tragere de inima sa faci ce faceai, si amani pe alta data (cand o fi mai liniste si pace).
Am auzit multe persoane care fie nu stiu ce carti sa citeasca, fie nu gasesc timp sau nu reusesc sa stea concentrate pentru mult timp cu cartea in brate.
Pentru ca imi doream prea tare sa citesc, am cautat variante ocolitoare incat sa “fentez” factorii de mai sus.
Cateva dintre metodele care m-au ajutat sa citesc mai mult, mai concentrata si prezenta, pe care vreau sa le impartasesc cu tine, sunt:
1. Alege carti pe gustul tau
Eu merg pe recomandari:
◊ de la oameni care ma inspira,
◊ de pe Goodreads – unde ai cotatii pentru carti (cum e IMDB pentru filme, e Goodreads pentru carti),
◊ carti recomandate in alte carti pe care le citesc,
◊ carti ale unor autori care deja imi plac (aici am categoria “autori carora vreau sa le citesc toate cartile publicate”).
***
2. Citeste alternand genurile
In timp, m-am deprins sa citesc alternand – o carte literatura, una dezvoltare personala.
Am avut cativa ani in care am citit in cea mai mare parte dezvoltare personala, dar cumva am ajuns sa simt ca e obositor, si am nevoie de “sedimentarea” informatiilor.
Asadar, diversifica din zonele care iti plac. Daca citesti doar literatura, alege genuri diferite.
***
Programe active ONLINE
***
3. Tine distragerile departe
Anunta-i pe ceilalti ca ai 30 minute pentru tine, sau profita cand nu e nimeni prin zona.
Eu pun telefonul pe modul silentios, eventual la distanta de mine, cu fata in jos, sa nu fiu tentata sa ma uit constant la el.
Poti sa iti pui o muzica relaxanta sau sa citesti in liniste. Poti experimenta sa vezi cum functioneaza pentru tine. Eu ascult asta sau asta de multe ori cand citesc (sau scriu).
Uleiul de rozmarin ajuta si el la concentrare, sau uleiurile de citrice – folosesc lamaie sau portocala pentru efectul tonic (in difuzor / candela, aplicat pe ceva langa tine sau pe piele, diluat in ulei de baza – jojoba, strugure, etc).
***
4. Foloseste tehnica Pomodoro – 25 / 5
Citesc cate 25 minute (cu alarma programata), apoi 5 minute pauza – dupa principiul Pomodoro, care ne ajuta sa crestem productivitatea si starea de flux (iti povestesc in curand mai mult despre asta).
Ma fortez sa nu ma ridic de acolo 25 minute. La inceput a fost incredibil de greu, in timp devine simplu, si am mult mai mult spor la ce fac.
***
5. Profita de ocaziile ivite
Am mereu o carte, tableta sau kindle-ul la mine, in caz ca am de asteptat pe undeva, sa nu irosesc timpul.
Daca mergi cu mjloc de transport in comun, sau daca nu conduci tu, daca ai de asteptat la coada undeva sau la doctor/ alte programari – sunt 10-15- 30 minute castigate.
Asa scapi si de frustrarea de a iti pierde timp pretios (solutie 2 in 1 ).
***
6. Alege formatul audio
M-am obisnuit sa ascult carti audio:
◊ in trafic sau la drum lung,
◊ cand mai am lucruri de facut prin casa (spalat vase, intins rufe etc)
◊ cand ma machiez,
in loc sa vorbesc la telefon sau sa ascult muzica.
Gasesti in format audio carti de toate genurile, atat in romana cat si in engleza.
***
Sper ca iti sunt de ajutor ideile de mai sus, si o sa reusesti sa citesti mai mult din ce iti doresti si iti propui.
Tu cum faci sa ai mai mult spor la citit?
Impartaseste cu noi si alte idei, intr-un comentariu la articol – cu siguranta ne vor fi de folos.
Weekend minunat iti doresc,
PS: Mă găsești si pe 👇
Programe active ONLINE
Eu ma trezesc pe la 5-6 dimineața, iar până la ora 8 am timp sa citesc liniștită, știu că nu ma deranjează nimeni 😉 Apoi ma ocup de serviciu si casă fără să fiu frustrată că nu mi-am acordat suficient timp mie.
Ce fain ca ti-ai facut un program al tau, matinal, si ca iti incepi ziua cu bateriile incarcate! Iti multumesc, draga Diana, ca ai impartasit cu noi. Asa simt si eu – ca timpul de dimineata parca e mai spornic decat restul. Cand incep ziua de dimineata, parca fac mai multe lucruri, si nu mai sufar la fel de mult de lipsa timpului. Iti doresc saptamana minunata, si te mai astept pe site! Te imbratisez cu drag!