5 idei despre increderea in sine pe care mi le-as transmite mie, cea de la 18 ani

Bine te-am regăsit, de ceva vreme îmi tot propun sa iți scriu, dar nu am mai apucat, băgându-mă in prea multe proiecte dragi mie.

In perioada asta am ținut cursul online gratuit “(RE)Gaseste-ti increderea in tine”, am lansat versiunea mai complexa a lui, tot online, am pregătit un curs gratuit online care ne aduce in contact cu noi înșine, ne face mai prezenți si atenți la lucrurile mici de zi de zi – “Vitamina de autocunoaștere”.

De ce ti-am spus toate astea? Voiam sa împărtășesc cu tine cum mi-a venit ideea articolului de azi.

In una din zile, întrebarea pe care am trimis-o a fost “Ce sfat ti-ai da tie, cel din adolescenta?”. Mesajele primite au fost absolut fabuloase.

De aici, am început sa ma gândesc, urmând șirul…

Autocunoașterea e baza încrederii in sine – fără sa ne cunoaștem nu putem avea încredere in noi înșine, cu bune si cu mai puțin bune.

Cunoscându-ma mai bine, știind ce știu acum, daca ar fi vorba sa îmi dau recomandări specific pe partea de  încredere in mine, care ar fi ele?

Știi poate vorba aia veche, din popor – “da-ne, Doamne, mintea cea de pe urma…”

Din fericire, vreau sa cred ca nu mai e nevoie sa ajungem la limite ca sa conștientizam si sa ne întoarcem la noi înșine cu drag si iubire, cu acceptare si maturitate.

Adolescenții si tinerii care am fost primesc cu recunoștința darurile noastre de acum.

Așadar, care ar fi 5 lucruri pe care i le-as spune tinerei Cristina, despre încrederea in sine?

1.Înainte sa faci ceva bine, trebuie sa faci ceva prost

Inovațiile, lucrurile care au schimbat lumea nu au aparut peste noapte. Iar daca au aparut “din greșeală”, era pentru ca cineva-ul care a primit cadou greseala facuse poate mii de incercari, strangand din dinti, fara sa renunte.

Este faimoasa legenda cu Isacc Newton, care a descoperit legea gravitatiei privind un mar care a cazut din copac. Totusi, pentru a face pasii necesari, a folosit matematica, astronomia pe care le studiase intens inainte.

Thomas Edison spunea despre seria lui nesfarsita de experimente, de-a lungul intregii vieti:

“Nu am dat greş, ci pur şi simplu am găsit 10.000 de idei care nu funcţionează.”

Asta nu schimba faptul ca a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori pe care i-a cunoscut istoria.

Jeff Bezos, proprietarul Amazon, povesteste despre esecurile lui de milioane de dolari, pentru ca viata nu e doar succes fara incercari.

Elisabeth Gilbert, cunoscuta scriitoare a cartii “Mananca, roaga-te, iubeste”, a fost bucatar, barman, chelnerita si angajat al unei reviste, inainte de a isi vedea visul implinit.


Nu am dat greş, ci pur şi simplu am găsit 10.000 de idei care NU funcționează.


Pot sa iti povestesc pana maine dimineață pe subiectul asta…dar de data asta, ma opresc aici si revin cu alta ocazie 😁 (o minunata carte e in lucru si are subiectul acesta inclus) .

Iti mai spun doar un lucru din povestea mea personala. Aveam o frica teribila de vorbit in public si de a ma expune, dupa un episod traumatizant din liceu (nu, n-ai fi spus, si oamenii nu isi dadeau seama de asta). Ani intregi am fugit si evitat, desi toti cei din jur imi spuneau ca sigur o sa ma descurc extraordinar.

M-am aruncat cu capul inainte anul trecut in noiembrie, cand am vorbit pentru prima data in fata unui grup de peste 10-15 oameni – respectiv 31 adolescenti de clasa a 12-a, si a fost fabulosss.

Am vrut sa fug inainte, am vrut sa nu o fac. Nu am dormit inainte de ziua aia, am muncit la prezentare de mi-a iesit pe nas. Universul mi-a schimbat tot ceea ce incercam eu sa controlez (o sa iti povestesc si asta alta data ). M-am aruncat cu capul inainte. Nu a iesit perfect, daca ma uit la plan, dar a fost una dintre cele mai minunate si pline de sens experiente ale vietii mele. Mi-am dat seama cat iubesc sa fac ce fac, chiar daca nu iese perfect. De atunci, profit când pot sa vorbesc, ma bucur cu adevarat de fiecare moment.

Ce pot sa iti spun e ca in fiecare zi, daca insistam, daca actionam, daca suntem atenti la ce putem face mai bine si aplicam – lucrurile ies din ce in ce mai fain.

___

Programe active ONLINE

        

___

2. E ok sa nu te placa toata lumea – tu fa in continuare tot ceea ce poti mai bine

Ani de zile m-am chinuit sa fac impresie buna, sa fiu acceptata si sa ma integrez in diverse cercuri. M-am dat de ceasul mortii sa ma pliez pe situatii, oameni, activitati.

Pana la un punct, asta e ok. Din pacate, a venit la pachet cu sacrificii care mi-au știrbit autenticitatea, dar si cu dezamagirile aferente cand lucrurile nu mergeau cum speram.

Asta nu înseamna ca nu imi mai pasa de ce gandesc altii, nici ca intru in cealaltă extrema, sa sfidez tot.

Inseamna doar ca, asa cum spune Brene Brown, e important sa selectezi de a cui parere iti pasa si sa faci tot ce poti tu mai bun si sa pui suflet in tot.

tineri-adolescenti-incredere-in-sine-curaj-sfaturi-idei

3.”Ceea ce poți mai bine” va creste pe zi ce trece, cu cat exersezi

Știi vorba aceea – “nimeni nu s-a nascut invatat”. Fiecare dintre noi trecem prin etape si ajungem mai departe sau mai putin, in functie de talent, dar mai ales de timpul, energia, implicarea pe care le punem in activitatile dorite.

Cumva se leaga de punctele mentionate mai sus – e nevoie de rabdare si perseverenta de cele mai multe ori ca sa ajungem unde ne dorim.

Asta conecteaza in mod natural si punctul 4 ..

4. Pune timpul si energia ta unde merita

Nu orice cale merita energia noastră si timpul. Nu o sa fim niciodată buni la tot, iar cu cat acceptam mai usor imperfectiunea cu care ne manifestam in anumite situatii, cu atat nu o sa ne mai zdrobim increderea in noi.

Alege bataliile cu intelepciune si muntii de urcat.

Alege o cale cu o inima, spune minunat Carlos Castaneda.

cale-inima-alegeri-drumul-tau-destin-fericire

Alege ce iti place si la ce esti bun – scutești timp si energie, pentru ca Universul stie el de ce ne-a dat anumite resurse mai dezvoltate decat altele. Urmează cu încăpățânare calea ta, chiar si atunci când toată lumea te improasca cu “nu se poate”, pentru ca viata iti va dovedi contrariul (a facut-o deja, de fapt..).

5. Ce ai face daca nimeni nu te-ar vedea?

Întrebarea asta are 2 fațete:

a – partea de integritate

Ce fac fără sa tin cont de gura lumii si fara sa vreau sa impresionez persoanele din jur?

Cine sunt atunci când nimeni nu ma vede?

b – sensul profund al vieții

Daca nu ar mai exista nimeni pe planeta asta, daca nu ar mai fi nimeni de impresionat, as mai face ce fac acum?

___

Bonus –  ideile bune vin de unde nu te aștepți, când le construiești piesa cu piesa.

E suficient sa faci un pas, apoi inca unul, iar restul ti se vor releva in cele mai surprinzatoare moduri.

___

❓ Tu ce ti-ai recomanda ție, cel de la 18 ani, știind ceea ce știi acum, ca sa iți dai mai multa încredere in tine?

Lasă-mi un comentariu la articol si povestește-mi  – tu ce ti-ai spune?

___

O parte dintre aspecte le-am dezbătut in cursul gratuit “(RE)Găsește-ți încrederea in tine!”. In cursul ce începe pe 1 august vor fi si mai multe exerciții practice, tehnici NLP, meditații pe care sa le folosești pentru a iți creste încrederea in tine (materialele vor fi diferite fata de cursul deja ținut.) Daca vrei sa participi, te invit sa te înscrii aici.

Unele dintre aspecte sunt atât de vaste si interconectate, încât le voi mai atinge cu siguranță si in alte materiale.

Ca sa fii la curent, te invit sa te înscrii la newsletter – fie pe mail (intri pe site si apare formular), fie pe Whatsapp (sms la numărul de mai jos).

Sa ne fie cu folos si la cat mai multa încredere sănătos construita!

Cristina-Cojocariu -Coaching

PS: Mă găsești si pe 👇

             noutati-whatsapp-conectare

Programe active ONLINE

        

 

Written By
More from cristina.maria
Stii ce ma face sa fiu A NAIBII DE SLABA in fata provocarilor?
Stii senzatia aia de panica, neliniste si sentimentul ca porti toata greutatea...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Leave a Reply